Τα οικονομικά σχέδια του Μητσoτάκη στο μικροσκόπιο του Eurogroup

Τα οικονομικά σχέδια του Μητσoτάκη στο μικροσκόπιο του Eurogroup

Κατά τη συνάντηση του Eurogroup την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία να εκτιμήσει την αντίδραση των εταίρων της Ευρωζώνης στους στόχους πολιτικής που περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο.

Η κυβέρνηση θα στρέψει την προσοχή της τώρα σε δύο ξεχωριστούς στόχους: Την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης και να θέσει τις βάσεις για τη μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά.

Όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δύο σημαντικές νομοθετικές πράξεις αναμένεται να υποβληθούν στο κοινοβούλιο τις προσεχείς εβδομάδες.

Η πρώτη είναι ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην απεμπλοκή επενδύσεων, όπως το έργο ανασυγκρότησης του Ελληνικού. καθώς και στην προσέλκυση νέων επενδυτών στη χώρα. Το δεύτερο είναι ένα νέο νομοσχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης που θα εισαχθεί τον επόμενο μήνα, υλοποιώντας μία σειρά υποσχέσεων ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο, με κόστος περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Οικονομικών θα καταρτίσει τον προϋπολογισμό για το 2020 και θα επιδιώξει να διασφαλίσει ότι τα έσοδα του κράτους θα συνεχίσουν να υπερβαίνουν τους καθορισμένους στόχους, κάτι που οι αναλυτές θεωρούν ως πολύ σημαντικό, έτσι ώστε να υπάρχουν ελπίδες να πειστούν οι διεθνείς πιστωτές ότι η μείωση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος είναι βιώσιμη.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσει να διασφαλίσει μια ισχυρή ανάπτυξη στα τέλη του 2019 και να εξασφαλίσει ότι οι δαπάνες δεν θα ανοίγουν το δημοσιονομικό κενό. Η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2% το 2019, με υψηλότερες εξαγωγές και αύξηση τουριστικών εσόδων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι θα βάλουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία στο τραπέζι για να τα ελέγξουν οι πιστωτές όταν φθάνουν στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου, για την μεταμνημονιακή επισκόπηση της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, ο Σταϊκούρας θα ενημερώσει στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ελσίνκι για την πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ νωρίτερα, με σκοπό την επιστροφή στον επενδυτικό βαθμό το συντομότερο δυνατό./ibna