Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί ο Δένδιας στη Βουλγαρία στις 11 Σεπτεμβρίου

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί ο Δένδιας στη Βουλγαρία στις 11 Σεπτεμβρίου

Στη Σόφια της Βουλγαρίας θα βρεθεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, όπου θα έχει σειρά επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ το πρόγραμμα του Έλληνα ΥΠΕΞ θα υπάρξει συνάντηση με τη Βουλγάρα ομόλογο του Ekaterina Zaharieva, στις 11:30 όπου θα υπάρχει κατ’ ιδίαν συνάντηση, θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών στις 11:50 και στη συνέχεια θα γίνουν κοινές δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης στις 12:45.

Η Ekaterina Zaharieva και ο Νίκος Δένδιας θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας με το πέρας των κοινών δηλώσεων.

Βουλγαρία και Ελλάδα είναι στρατηγικοί εταίροι ενώ το 2020 συμπληρώνονται 140 χρόνια από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πέντε σημαντικότερων επενδυτών στη Βουλγαρία. Το πρώτο τρίμηνο του 2019, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 6,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φθάνοντας τα 817,1 εκατ. Ευρώ.

Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, τις κοινές δράσεις των δυο χωρών, την ενίσχυση και διεύρυνση των συνεργασιών που είχε ξεκινήσει ο Νίκος Κοτζιάς στην περιοχή των Βαλκανίων, οι Ευρωτουρκικές σχέσεις, οι αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενεργειακά ζητήματα και το μεταναστευτικό καθώς με δηλώσεις του ο Βούλγαρος Υπουργός Εσωτερικών Marinov επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα στο ζήτημα.

Το πρόγραμμα του Έλληνα ΥΠΕΞ περιλαμβάνει στις 04:00 ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό Boyko Borissov ενώ στις 05:00 θα έχει συνάντηση με τον Βούλγαρο Πρόεδρο Rumen Radev.

Στη συνέχεια ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα έχει συνάντηση με το Hellenic Business Council in Bulgaria (HBCB)./ibna