Ο Matthew Palmer επισκέφτηκε το Μαυροβούνιο

Ο Matthew Palmer επισκέφτηκε το Μαυροβούνιο

Ο Αναπληρωτής Βοηθός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων και Ειδικός Αντιπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Matthew Palmer, επισκέφθηκε τη Δευτέρα την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στις χώρες της περιοχής.

Ο Palmer συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Milo Đukanović και τον ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της αποστολής του: ενθάρρυνση του ανοίγματος των ενταξιακών συνομιλιών για τα Σκόπια και τα Τίρανα, επιστροφή του Βελιγραδίου και της Πρίστινας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναζήτηση λύσεων για να γίνει η Βοσνία και Ερζεγοβίνη λειτουργικό κράτος.

Ο Palmer τόνισε ότι βλέπει το Μαυροβούνιο ως εταίρο σε αυτές τις διαδικασίες, ιδιαίτερα δεδομένων των καλών σχέσεων που έχει με τις χώρες της περιοχής.

«Μπορείτε να υπολογίζετε στην απόλυτη εταιρική σχέση του Μαυροβουνίου και τη δική μου προσωπικά, για να μπορέσουμε όλοι να κάνουμε το καλύτερο για την περιοχή», δήλωσε ο Đukanović.

Ο ίδιος τόνισε ότι και οι δύο πλευρές μοιράζονται αρχικές εκτιμήσεις των προβλημάτων στην περιοχή: ανεπαρκή ειρήνη και σταθερότητα και έλλειψη σαφούς οράματος για την ευημερία της περιοχής. Η πορεία προς το να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση είναι η ολοκλήρωση και τα Δυτικά Βαλκάνια δεν έχουν μια επιθυμητή προοπτική χωρίς αυτήν.

«Γι’ αυτό και υποστηρίζουμε έντονα μια πολιτική διεύρυνσης», δήλωσε ο Đukanović.

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Duško Marković, συγχαίροντας τον Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το διορισμό του, δήλωσε ότι αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία για την επιτάχυνση της επίτευξης των στρατηγικών στόχων του Μαυροβουνίου και ότι συμβάλλει στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που εσείς, ένας εξαιρετικός εμπειρογνώμονας στα Βαλκάνια, αναλαμβάνετε το αξίωμα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος Palmer δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με το διορισμό του, δείχνουν ότι επανεστιάζουν στην περιοχή.

Στη συνάντηση σημειώθηκε ότι η διαδικασία της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων είναι προς το συμφέρον τόσο της περιοχής αυτής όσο και της Ευρώπης στο σύνολό της και ότι η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ πρέπει να θεωρηθεί ως ευρωπαϊκή στρατηγική πολιτική.

«Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία διεύρυνσης πρέπει να είναι ζωντανή, αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο της ΕΕ όσο και των χωρών της περιοχής μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου.

Μιλώντας για το Μαυροβούνιο, ο Αμερικανός Αντιπρόσωπος είπε ότι το Μαυροβούνιο είναι ο ηγέτης και το πιο επιτυχημένο πολυεθνοτικό κράτος στην περιοχή και ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο είναι η πρώτη χώρα που επισκέπτεται μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Marković ενημέρωσε τον Palmer για τα αποτελέσματα και τα στρατηγικά σχέδια από πολιτική άποψη, δηλώνοντας ότι η επιτυχημένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει αποδώσει άριστα αναπτυξιακά αποτελέσματα. Στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα στον τομέα του κράτους δικαίου και στην ενίσχυση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, ο διπλωμάτης των ΗΠΑ εξέφρασε ενδιαφέρον για τις προσεχείς εκλογές και, σε αυτό το θέμα, ο Marković ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επιτυχία του εκλογικού διαλόγου, καθώς και για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το μηχανισμό εφαρμογής τους και την αναγνώρισή τους από όλους τους φορείς./ibna