Οι συχνές εκλογές εμποδίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στο Κοσσυφοπέδιο

Οι συχνές εκλογές εμποδίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στο Κοσσυφοπέδιο

Οι συχνές βουλευτικές εκλογές, η συχνή αντικατάσταση κυβερνήσεων και νόμων έχουν καταστρέψει την οικονομία του Κοσσυφοπεδίου.

Οι ξένοι επενδυτές δεν πηγαίνουν να επενδύσουν σε χώρες όπου δεν υπάρχει πολιτική και νομική σταθερότητα.

Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Κοσσυφοπεδίου, Berat Rukiqi, ο οποίος τόνισε ότι οι συχνές εκλογές διαταράσσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στο Κοσσυφοπέδιο.

«Δυστυχώς, έχουμε πολλούς συχνούς εκλογικούς κύκλους. Από τη μία μεριά αυτοί μπορούν να έχουν θετικές επιπτώσεις στη δημοκρατία, αλλά από την άλλη αυξάνουν την πολιτική αστάθεια της χώρας», λέει  ίδιος.

Το Κοσσυφοπέδιο θα διεξαγάγει κοινοβουλευτικές εκλογές στις 6 Οκτωβρίου, τις τέταρτες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του.

Έκτοτε, καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε νε εξαντλήσει την τετραετή εντολή της και αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με τον Agron Demi του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών GAP, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη του Κοσσυφοπεδίου.

«Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει από τις αλλαγές κυβερνήσεων είναι οι συχνές αλλαγές στους νόμους. Η συχνή αλλαγή των νόμων στέλνει αρνητικά μηνύματα στους τους ξένους επενδυτές», αναφέρει ο Demi.

Μια πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το επιχειρηματικό κλίμα στον κόσμο για το 2019 αναφέρει ότι παρά την πρόοδο, η οικονομική ανάπτυξη και η προσέλκυση επενδύσεων του Κοσσυφοπεδίου τίθενται υπό αμφισβήτηση από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων διαφθοράς αλλά και της πολιτικής αστάθειας./ibna