Αναχωρεί από την Κύπρο χωρίς κάτι απτό στα χέρια της η Λουτ

Αναχωρεί από την Κύπρο χωρίς κάτι απτό στα χέρια της η Λουτ

Μετά από έξι ξεχωριστές συναντήσεις και μια κοινή, για πρώτη φορά μίλησε η απεσταλμένη

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Χωρίς την πολυπόθητη συμφωνία αναχωρεί η Τζέιν Λουτ από την Κύπρο μετά από έξι συναντήσεις με τους Αναστασιάδη-Ακιντζί και μια κοινή. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι άπαντες ανέμεναν ότι η αποψινή, άτυπη δεξίωση της απεσταλμένης των ΗΕ με τους δυο ηγέτες θα ολοκλήρωνε με τον καλύτερο τρόπο όλες τις ζυμώσεις των προηγούμενων ημερών.

Όπως ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε στη δεξίωση δεν ειπώθηκε κάποιο ζήτημα ουσίας και είναι τώρα στα χέρια της κ. Λουτ πως θα συνεχιστεί η διαδικασία. «Δεν έγινε η οποιαδήποτε συζήτηση κατά τη διάρκεια της μικρής δεξίωσης, απλά φιλικές ανταλλαγές και αστεϊσμοί, αλλά φυσικά και η έκφραση ελπίδας και η ενθάρρυνση της κας Λουτ να συνεχίσει την προσπάθεια με την ελπίδα να καταλήξουμε σε κάτι που θα δημιουργεί προοπτικές για δημιουργικό διάλογο», ανέφερε σχετικά. Ερωτηθείς πώς θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι θέμα της κας Λουτ με τις επαφές που θα έχει και με τις εγγυήτριες δυνάμεις να κρίνει ή να προετοιμάσει κάτι που να αποτελεί τη βάση για τους όρους αναφοράς».

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η κ. Λουτ θα έχει συναντήσεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις ωστόσο το ευκταίο αυτή την ώρα για το κυπριακό, δεν κατέστη εφικτό. Το μόνο που άλλαξε την ως τώρα εικόνα είναι το ότι για πρώτη φορά από την εμπλοκή της στο κυπριακό, η κ. Λουτ έκανε μια δήλωση στους δημοσιογράφους ενώ μέχρι τώρα τηρούσε το αντίθετο. Το μόνο βέβαια που αρκέστηκε να πει, χωρίς να μπει σε λεπτομέρεια, ήταν πως η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί.

Την Δευτέρα οι επαφές Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα

Αύριο έρχεται στα κατεχόμενα, αλλά την Δευτέρα θα έχει τις επίσημες επαφές του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με ανακοίνωση του «γραφείου τύπου και πληροφοριών», ο κ. Τσαβούσογλου στις 10 το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 10.35 θα παρακαθίσει σε σύσκεψη στρογγυλής τραπέζης στο «προεδρικό» όπου θα πάρουν μέρος οι αρχηγοί των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων.

Στη μία το μεσημέρι της Δευτέρας θα παρακαθίσει σε γεύμα προς τιμή του από τον «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι και στις 14.30 θα συναντηθεί με τον «πρωθυπουργό», Ερσίν Τατάρ. Θα αναχωρήσει από τα κατεχόμενα την ίδια μέρα στις 18.15.

Δεν δίδονται πληροφορίες για το πρόγραμμα του κ. Τσαβούσογλου κατά το Σαββατοκύριακο στα κατεχόμενα./ibna