Με νεοφιλελεύθερο καλάθι ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ

Με νεοφιλελεύθερο καλάθι ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ

Αφού άλλαξε το αφήγημα της Ελλάδας στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη με στόχο να αλλάξει το αφήγημα της ΔΕΘ, όπως είπε παραστατικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ΔΕΘ θα πάψει να είναι ένα φόρουμ παροχολογίας και θα μετατραπεί σε ένα βήμα ανάπτυξης της κυβερνητικής πολιτικής, με προγραμματισμό δωδεκαμήνου και στην συνέχεια λογοδοσίας για τα πεπραγμένα. “Εμείς δεν κάνουμε κωλοτούμπες, θα αναπτύξουμε το πρόγραμμα για το οποίο μας ψήφισαν οι πολίτες στις 7 Ιουλίου”, λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες. Φυσικά αυτή είναι η μισή αλήθεια καθώς στην δημοσιότητα έρχονται στοιχεία που είχε επιμελώς αποκρύψει κατά την προεκλογική περίοδο. Το πιο χαρακτηριστικό είναι οι προβλέψεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που αφορούν την πώληση και εκχώρηση των αιγιαλών σε ιδιωτικά συμφέροντα. Συνοπτικά αίρονται οι προηγούμενοι περιορισμοί στην ανέγερση ξενοδοχείων και στην εκχώρηση των ακτών για ομπρελοκαθίσματα, ενώ μειώνονται και οι τιμές προς όφελος των ιδιωτών επενδυτών και ζημία των δημοσίων εσόδων. Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει και για το outsoursing των δημοσίων υπηρεσιών ξεκινώντας από την εκχώρησε σε ιδιώτες των ελεγκτικών μηχανισμών για την ίδρυση και αδειοδότηση επιχειρήσεων. Αιτιολογία είναι ότι ήδη εκκρεμούν περί τις 2.500 αιτήσεις.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα αγαπημένα και ανέξοδα θέματα, στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, στις μειώσεις φόρων για την αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής. Παράλληλα το επικοινωνιακό επιτελείο ανεβάζει και το θέμα της ασφάλειας των πολιτών που σε συμβολικό επίπεδο είναι σε εξέλιξη με τις επιχειρήσεις στα Εξάρχεια αν και οι κλοπές στις γειτονιές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Φυσικά θα αναφερθεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την άρση των capital controls, τις βελτιώσεις στις 120 δόσεις και τις διευκολύνσεις για την πρώτη κατοικία. Συνολικότερα για την οικονομική πολιτική το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι “η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 πηγαίνει καλά. Θα χτίσουμε και ένα καλό 2020, ώστε οι μειώσεις φόρων στα φυσικά πρόσωπα να έρθουν γρηγορότερα”. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή σε μία κλίμακα που θα έχει χαμηλότερους συντελεστές και θα καταλήγει πολύ χαμηλότερα από το 45%, που είναι σήμερα ο ανώτατος συντελεστής. Θα επαναλάβει την υπόσχεση για δύο φορολογικούς συντελεστές στον ΦΠΑ, “ο ένας 11% και ο άλλος 22%, από 13 και 24% σήμερα, με την διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6% που είναι για τα φάρμακα και άλλες ευαίσθητες κατηγορίες”.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τα γνωστά, ότι θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για το 2019 και το 2020 και αφού θα έχει χτίσει την αξιοπιστία του στο εξωτερικό θα θέσει και το ζήτημα των πλεονασμάτων.

Το κυβερνητικό επιτελείο αποφεύγει τα εθνικά θέματα, το μακεδονικό και τα ελληνοτουρκικά, για ευνόητους λόγους, αφού η τοποθέτηση σε αυτά θα χαλάσει το αφήγημα της κυβέρνησης που υλοποιεί νωρίτερα από τα υπεσχημένα τις δεσμεύσεις της. Οι απειλές όμως του Ερντογάν όπως και οι υψηλοί τόνοι παλαιότερα για την Συμφωνία των Πρεσπών περιμένουν απαντήσεις.

Ακόμη και στο μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης κρύβει την αμηχανία του και τις υψηλές προσδοκίες που είχε δημιουργήσει πίσω από την υλοποίηση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Ή αλλιώς επαφίεται στον Ερντογάν να περιορίσει τις ροές και στην καλοσύνη των Ευρωπαίων για να απορροφήσουν περισσότερους πρόσφυγες. Ότι έκανε δηλαδή και η προηγούμενη κυβέρνηση υπό την δριμεία κριτική της ΝΔ./ibna