Το Σεράγεβο φιλοξενεί την πρώτη παρέλαση Pride στη Β-Ε

Το Σεράγεβο φιλοξενεί την πρώτη παρέλαση Pride στη Β-Ε

Αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα των τελευταίων ετών στο Σεράγεβο, καθώς η πρώτη παρέλαση υπερηφάνειας στη Β-Ε θα (ή θα έπρεπε) να λάβει χώρα στην πρωτεύουσα της χώρας.

Για την ιστορία – το Σαράγεβο και η Β-Ε είναι το μοναδικό μέρος στην περιοχή που δεν έχει ακόμη οργανώσει τέτοια εκδήλωση. Η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ στη Β-Ε είναι αποφασισμένη να διορθώσει αυτή την κατάσταση και να οργανώσει την παρέλαση στις 8 Σεπτεμβρίου.

Πολλοί δεν επιθυμούν να δουν την εκδήλωση που, όπως λένε, «σπάει τους κανόνες της παραδοσιακής οικογένειας», που είναι ο «πιο σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της κοινωνίας». Μεταξύ αυτών είναι τα πολιτικά κόμματα και οι οργανώσεις πολιτών, κυρίως αυτές που απαρτίζουν οι Βόσνιοι, όπως το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης, η οργάνωση Νέοι Μουσουλμάνοι και πολλοί άλλοι. Είναι λογικό, καθώς η παρέλαση θα διεξαχθεί στο Σεράγεβο, όπου οι Βόσνιοι (μουσουλμάνοι) είναι μια μεγάλη πλειοψηφία.

Οι ηγέτες των θρησκευτικών κοινοτήτων είναι πολύ προσεκτικοί σε δηλώσεις σχετικά με αυτό το γεγονός. Η ισλαμική κοινότητα της Β-Ε εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι είναι αντίθετη με την παρέλαση καθώς προωθεί τις αξίες που αντιβαίνουν στις παραδοσιακές αξίες στις κοινότητες των Βοσνίων. Αλλά, με την ίδια ανακοίνωση, διεμήνυσε ότι απαγορεύεται η βία στο Ισλάμ, η οποία αποτελεί έκκληση σε όλα τα μέλη της κοινότητας να εμποδίσουν κάθε είδους προκλήσεις κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

Το moto της εκδήλωσης είναι «Πόρτα, παρακαλώ!». Σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι μια έκφραση που «ακούγεται συχνά στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

«Αναφέρεται επίσης στο άνοιγμα της πόρτας της λεγόμενης “ντουλάπας” όταν βγαίνουν οι άνθρωποι ΛΟΑΤΚΙ- δηλαδή όταν αποκαλύπτουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ταυτότητα φύλου ή / και φύλο στον εαυτό τους ή σε άλλους. Η “χαμηλή ορατότητα” εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ στη Β-Ε. Βγαίνοντας και συμμετέχοντας στο Pride , ενδυναμώνουμε τους εαυτούς μας και άλλα άτομα που ακόμα δεν έχουν το θάρρος να κάνουν αυτό το βήμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέμε “Πόρτα, παρακαλώ!”, Γιατί αυτή είναι μια πορεία ανθρώπων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ που αξίζουν την ευκαιρία να βγουν από την ντουλάπα και να υπερασπιστούν περήφανα τη θέση τους στην κοινωνία», ανέφεραν οι διοργανωτές του Pride.

Όμως, το μεγαλύτερο ερώτημα σχετικά με την παρέλαση είναι το ζήτημα της ασφάλειας. Πριν από χρόνια, η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στη Β-Ε προσπάθησε να διοργανώσει το QUEER Fest, αλλά δέχθηκαν επίθεση, με ορισμένους από τους συμμετέχοντες να καταλήγουν στο νοσοκομείο. Τους επιτέθηκαν μέλη των ισλαμικών ριζοσπαστών (στη Β-Ε γνωστή ως “vehabije”). Ο αριθμός τους στο Σεράγεβο δεν είναι μικρότερος από ό,τι ήταν εκείνη την εποχή, οπότε η πιθανότητα βίας είναι πολύ υψηλή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας μεγάλος αριθμός αξιωματικών της αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένης της αντί-σκοπευτικής μονάδας , θα προστατεύσει τους συμμετέχοντες στην παρέλαση (με τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Β-Ε, Eric Nelson)!

Είναι ενδιαφέρον ότι η Β-Ε είναι μία από τις πρώτες χώρες της περιοχής που πριν από δέκα χρόνια ενέκρινε το νόμο κατά των διακρίσεων. Σύμφωνα με το νόμο, απαγορεύεται η διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και η κάθε είδους επίθεση (λεκτική ή σωματική) αποτελεί ποινικό αδίκημα./ibna