Τι θα υποστηρίξει ο Αλ. Τσίπρας στο Κόμο

Τι θα υποστηρίξει ο Αλ. Τσίπρας στο Κόμο

Προοδευτικές λύσεις από θαρραλέες ηγεσίες η απάντηση στην κρίση της Ε.Ε.

Την ανάγκη να υπάρξουν θαρραλέες ηγεσίες που θα προωθήσουν προοδευτικές λύσεις στην Ε.Ε. απέναντι στον δεξιό απομονωτισμό και τις τάσεις εθνικής περιχαράκωσης αναμένεται να υπογραμμίσει αύριο ο Αλέξης Τσίπρας από το ετήσιο φόρουμ που διοργανώνει το think tank “European house Ambrosetti” στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει το παρών στις εργασίες του κλειστού φόρουμ για δεύτερη φορά μετά την συμμετοχή του το 2014, λίγους μήνες πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλ. Τσίπρας θα τονίσει ότι η Ευρώπη διέρχεται μια υπαρξιακή κρίση, με χαρακτηριστικές πτυχές της το Brexit, την σημαντική άνοδο της ακροδεξιάς καθώς και την εθνική περιχαράκωση στον δημόσιο διάλογο.

Αναμένεται μάλιστα να υποστηρίξει ότι αυτά τα φαινόμενα ήραν ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της Ευρωπαϊκής ηγεσίας και των θεσμών της Ε.Ε. να δώσουν απαντήσεις και λύσεις στα μεγάλα ζητήματα που εξελίχθηκαν σε κρίσεις της γηραιάς ηπείρου την τελευταία δεκαετία. Θα μιλήσει συγκεκριμένα για την αναποτελεσματική διαχείριση της οικονομικής κρίσης, του προσφυγικού φαινομένου αλλά και την αδυναμία να απαντήσει στα ζητήματα ασφάλειας. Ταυτόχρονα θα επισημάνει πως οι θεσμοί που έλαβαν τις κρίσιμες αποφάσεις και διαχειρίστηκαν αυτές τις κρίσεις χαρακτηρίζονται από βαθύ δημοκρατικό έλλειμμα στην λειτουργία τους.

Ο πρώην πρωθυπουργός πρόκειται να ασκήσει σκληρή κριτική στον Ματέο Σαλβίνι αλλά και τον Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται να υπογραμμίσει ότι το μέλλον της Ευρώπης υπονομεύεται τόσο από την ακροδεξιά που εκφράζει ο ηγέτης της Ιταλικής Λίγκας του Βορά αλλά και από τον δεξιό απομονωτισμό που εκφράζει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλ. Τσίπρας θα επισημάνει πως η Ε.Ε. δεν μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις με τον νεοφιλελεύθερο συντηρητισμό που υποθάλπει και ανέχεται τον εθνικισμό. Αντίθετα, θα τονίσει την ανάγκη προοδευτικών λύσεων που θα προωθήσουν ηγεσίες με θάρρος οι οποίες δεν θα υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, αναδεικνύοντας τα παραδείγματα της δικής του διακυβέρνησης, όπως η έξοδος από τα μνημόνια, η Συμφωνία των Πρεσπών και η διαχείριση του προσφυγικού.

Στο ίδιο πάνελ με τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα, Ρομάνο Πρόντι και Μάριο Μόντι, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφιος πρόεδρος κατά τις τελευταίες ευρωεκλογές με το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα Φρανς Τίμμερμανς, καθώς και ο ηγέτης του ολλανδικού ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία Γκέρτ Βίλντερς.

Στο φόρουμ που ξεκινά σήμερα στο Ιταλικό θέρετρο συμμετέχουν  υψηλόβαθμοι πολιτικοί, τραπεζικοί και επενδυτικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον με κλιμάκιο πέντε Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος, ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο και ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιόργκ Κούκιες.