“Ικανοποίηση” στο επιτελείο του αγωγού ΤΑΡ

“Ικανοποίηση” στο επιτελείο του αγωγού ΤΑΡ

Με “ικανοποίηση” βλέπει η κοινοπραξία που διαχειρίζεται τον αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic pipeline – ΤΑΡ την αντίδραση της αγοράς στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Τον Ιούλιο άνοιξε η πλατφόρμα για το market test για τον αγωγό TAP, ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας, και σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα NGW η ανταπόκριση που καταγράφηκε χάρισε χαμόγελα στην διοίκηση του έργου.

Η κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ ήθελε να εκτιμήσει το ενδιαφέρον που υπάρχει προκειμένου μελλοντικά ο αγωγός ΤΑΡ να μεταφέρει ποσότητες πέραν των 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Στόχος είναι ο αγωγός ΤΑΡ να αυξήσει την δυναμικότητα του από τα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Με βάση το ενδιαφέρον κατά την πρώτη, μη δεσμευτική φάση, θα διαμορφωθεί ανάλογα το πλαίσιο που θα αφορά στις επενδύσεις που θα απαιτηθούν, θα γνωστοποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα και οι τιμές που θα ισχύσουν για να ακολουθήσει στην συνέχεια η δεύτερη και δεσμευτική φάση του market test με την υπογραφή με τις ενδιαφερόμενες πλευρές των ανάλογων συμβάσεων και συμβολαίων.

Ολοκληρώνεται σύντομα στο μεταξύ, αναμένοντας την εμπορική λειτουργία του έργου, η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ στην Ελλάδα.

Αυτό προέκυψε από την συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του αγωγού TAP, Luca Schieppati, και την επικεφαλής του έργου για την Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή.

Η διοίκηση του TAP ανέφερε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί το στάδιο της μηχανικής κατασκευής του αγωγού στην Ελλάδα και ανέλυσε τα επόμενα στάδια υλοποίησης του έργου μέχρι την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία ζήτησε να γίνουν ορισμένες παρεμβάσεις εκ μέρους της Πολιτείας για την αντιμετώπιση ρυθμιστικών και τεχνικών ζητημάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του αγωγού.

«Η Νέα Δημοκρατία πάντα υποστήριζε αυτή την επένδυση. Σήμερα όλοι γνωρίζουν ότι ο TAP είναι ένα έργο γεωστρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, που την μετατρέπει σε κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή. Είναι ταυτόχρονα μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Επιπλέον συμβάλλει στους στόχους της χώρας μας και της Ε.Ε. για την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και την απανθρακοποίηση της οικονομίας. Είμαι βέβαιος ότι ο TAP θα λειτουργήσει ως μοχλός προσέλκυσης και άλλων μεγάλης κλίμακας επενδύσεων στη χώρα» δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης./ibna