Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Απώλειες 625 εκατ. ευρώ για τη Βουλγαρία από ΦΠΑ το 2017

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Απώλειες 625 εκατ. ευρώ για τη Βουλγαρία από ΦΠΑ το 2017

Στα 625 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι απώλειες από το φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) το 2017 για τη Βουλγαρία. Πρόκειται για το λεγόμενο «έλλειμμα ΦΠΑ» -δηλαδή η συνολική διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων από τον ΦΠΑ και του ποσού που πράγματι εισπράχθηκε- σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 11,8% των αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ στη Βουλγαρία «εξαφανίστηκε» τη συγκεκριμένη χρονιά.

Το 2016, το ποσοστό ήταν υψηλότερο, στο 12%, αν και το ίδιο το ποσό ήταν 603 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν ανέφερε ότι οι χώρες της ΕΕ έχασαν έσοδα από το φόρο προστιθέμενης αξίας ύψους 137 δισ. ευρώ το 2017, με την έκθεση να σημειώνει ότι το «έλλειμμα ΦΠΑ» στην ΕΕ έχει μειωθεί κάπως σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αλλά παραμένει πολύ υψηλό, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη για συνολική μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τον ΦΠΑ, όπως πρότεινε η Επιτροπή το 2017.

Νέοι κανόνες θα συμβάλουν στην καταστολή της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ και στη βελτίωση των κανόνων για τις νόμιμες επιχειρήσεις και τους εμπόρους, ανέφερε η Κομισιόν.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Pierre Moscovici, δήλωσε: «Το ευνοϊκό οικονομικό κλίμα και ορισμένες βραχυπρόθεσμες λύσεις πολιτικής που έθεσε σε εφαρμογή η ΕΕ συνέβαλαν στη μείωση του “ελλείματος ΦΠΑ” το 2017».

«Ωστόσο, για να επιτύχουμε πιο ουσιαστική πρόοδο, θα χρειαστεί να δούμε μια διεξοδική μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ ώστε να καταστεί πιο ανθεκτικό στην απάτη»

Η Ρουμανία κατέγραψε το μεγαλύτερο εθνικό «έλλειμμα ΦΠΑ» με το 36% των εσόδων από το ΦΠΑ να «εξαφανίζονται» το 2017. Ακολούθησαν η Ελλάδα (34%) και η Λιθουανία (25%).

Τα μικρότερα «ελλείμματα» παρατηρήθηκαν στη Σουηδία, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο (1%), την ώρα που σε απόλυτους όρους, το υψηλότερο «έλλειμμα ΦΠΑ» περίπου 33,5 δισ. ευρώ ήταν στην Ιταλία./ibna