Με ρητορική για ανάπτυξη και επενδύσεις στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

Με ρητορική για ανάπτυξη και επενδύσεις στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

Eρώτημα το Μακεδονικό και τις εξεταστικές

Στην Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρώτη του παρουσία στην ΔΕΘ ως πρωθυπουργός.

Το βασικό του σύνθημα είναι “ανάπτυξη για όλους” και στόχος του να διατηρήσει την θετική δυναμική της εκλογικής του νίκης πριν από δύο μόλις μήνες. Ο πρωθυπουργός θα επικεντρώσει στο ότι ήδη αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, στέλνοντας το μήνυμα ότι διαθέτει μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση φιλική στην προσέλκυση επενδύσεων που συμμετέχει στις μεγάλες συζητήσεις της Ευρώπης για την πράσινη επιχειρηματικότητα και το μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός θα προβάλλει τις μεγάλες “εμβληματικές” όπως τις χαρακτηρίζει επενδύσεις που είχαν μπλοκαριστεί λόγω των “ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ”: το Ελληνικό όπου οι εργασίες προχωρούν, την Ελληνικός Χρυσός και την επέκταση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Αυτά όμως δεν αρκούν, λέει το κυβερνητικό επιτελείο, και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει την μεταρρυθμιστική του πολιτική για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης που επλήγη βάναυσα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς και για την στήριξη των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Θα προβάλλει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που έφερε νωρίτερα ώστε το αποτέλεσμα να φαίνεται πλέον στα εκκαθαριστικά, τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων που κατά την άποψή του θα φέρει επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αλλά και την βελτίωση των 120 δόσεων και τις διευκολύνσεις για την πρώτη κατοικία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί βέβαια στην θετική υποδοχή που είχε στις πρωτεύουσες της Ευρώπης όπου έκανε την πρώτη του περιοδεία και θα προβάλλει χτυπώντας τον αντίπαλό του ότι “εμείς δεν κάνουμε κωλοτούμπες, λέμε στο εξωτερικό όπως και στο εσωτερικό το πρόγραμμα για το οποίος μας εξέλεξαν οι πολίτες”.

Αυτά είναι τα εύκολα αφού άλλωστε διατηρείται το θετικό κλίμα της νίκης στις εκλογές. Ερώτημα είναι η ρητορική που θα χρησιμοποιήσει για τα δύο κρίσιμα ζητήματα που προκαλούν συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος. Το ένα είναι το Μακεδονικό και αν θα πει στο κοινό της Θεσσαλονίκης τα όσα είπε στους ευρωπαίους ομολόγους του “ότι δηλαδή η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ελαττώματα που όμως μπορούν να διορθωθούν” ή εάν επιμείνει στην προ εκλογών ρητορική του της “επαίσχυντης Συμφωνίας που ξεπούλησε γλώσσα και εθνότητα”. Η πρώτη περίπτωση θα είναι επιβεβαίωση της στροφής που έκανε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να αλλάξει την δική του εικόνα αλλά θα μεγεθύνει την δυσαρέσκεια στο δικό του κοινό. Η δεύτερη περίπτωση θα ικανοποιήσει το κοινό του αλλά θα θολώσει το προφίλ που μεταρρυθμιστή πολιτικού που φιλοτεχνεί.

Το δεύτερο δύσκολο θέμα είναι οι εξεταστικές επιτροπές για το πρώτο εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ και για τη Novartis. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επ αυτού: “Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για Εξεταστικές Επιτροπές κρατάμε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Αλλά, αυτό που έχει σημασία, είναι ότι κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να έχει δικαίωμα στη δικαστική προστασία. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για πρώην Πρωθυπουργούς και ανθρώπους του δημόσιου βίου, οι οποίοι φαίνεται ότι διαπομπεύτηκαν γιατί στήθηκε μια σκευωρία εναντίον τους. Και αυτό είναι πολύ προβληματικό για τη Δημοκρατία μας”. Το “ανοικτά τα ενδεχόμενα” όμως είναι αμφίβολο αν ικανοποιήσει τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος απαιτεί πιο σκληρή στάση αφού δεν έχει φύγει από την δική του θέση ότι “θα τους πάω μέχρι τέλους” και θέλει πολιτική ομπρέλα για τις δικαστικές του ενέργειες./ibna