Μαυροβούνιο: Διφορούμενες αντιδράσεις για την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κογκρέσου

Μαυροβούνιο: Διφορούμενες αντιδράσεις για την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κογκρέσου

Η αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον γερουσιαστή Lindsey Graham, επισκέφθηκε το Μαυροβούνιο για να συναντηθεί με ανώτατους αξιωματούχους και να ενημερωθεί για την παρούσα κατάσταση στη χώρα.

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović, στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία, ευχαρίστησε για την επίσκεψη και την προσοχή που έδωσαν το Ηνωμένο Βασίλειο και το Κογκρέσο στο Μαυροβούνιο, καθώς και για τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ουάσιγκτον, η οποία -όπως είπε- συνέβαλε σημαντικά στη διατήρηση της ειρήνης, στην εδραίωση της πολυεθνοτικής αρμονίας, στην ενίσχυση της δημοκρατίας και στην εφαρμογή κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

«Όταν ανακτήσαμε την ανεξαρτησία, είπαμε ότι θέλαμε να επαναφέρουμε το Μαυροβούνιο στις πτέρυγες των ευρωπαϊκών και των ευρωατλαντικών αξιών. Το όραμά μας ήταν σαφές και είχαμε τη δύναμη να το επιτύχουμε», δήλωσε ο Đukanović.

Επεσήμανε τον ρόλο που έπαιξε το Κογκρέσο σε αυτές τις προσπάθειες, και ιδιαίτερα τη συμβολή του εκλιπόντα γερουσιαστή John McCain.

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου τόνισε επίσης τη σημασία της πιο δυναμικής ενσωμάτωσης της Παγκόσμιας Τράπεζας δεδομένου ότι θα διατηρήσει τον ενθουσιασμό της Ε.Ε. για την πολιτική διεύρυνσης.

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι η Παγκόσμια Τράπεζα ανήκει στην ΕΕ και ότι αυτή η περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος αξιών», δήλωσε ο χαρακτηριστικά.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε, επίσης, με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Duško Marković. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η εταιρική σχέση Μαυροβουνίου-ΗΠΑ είναι σημαντική για την περαιτέρω δημοκρατική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας και αντιπροσωπεύει υποστήριξη για τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για όλες τις πτυχές της δημοκρατικής και οικονομικής ανάπτυξης που καταγράφει το Μαυροβούνιο σε συνεχή βάση, ιδίως τα τελευταία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο γερουσιαστής, Lindsey Graham, δήλωσε ότι οι δυνάμεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες του Μαυροβουνίου στην πορεία της δημοκρατίας πρέπει να νικηθούν και οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές το 2020 θα αποτελέσουν δοκιμασία για το εάν το Μαυροβούνιο είναι – σταθερά εδραιωμένη δημοκρατία.

«Οι δυνάμεις που θέλουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες του Μαυροβουνίου στην πορεία προς τη δημοκρατία και που υπονομεύουν τις προσπάθειες για την πορεία προς το ΝΑΤΟ είναι επίσης δυνάμεις που εργάζονται εναντίον μας. Και είναι σημαντικό να τους νικήσουμε εδώ, όχι μόνο για το μέλλον του Μαυροβουνίου αλλά και για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής», δήλωσε ο Lindsey.

Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αυτή η δήλωση είναι απόδειξη ότι το Μαυροβούνιο είναι η μαριονέτα στα χέρια των ΗΠΑ. Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Μετώπου Jovan Vučurović ανέφερε ότι η επίσκεψη των γερουσιαστών των ΗΠΑ στο Μαυροβούνιο, εκτός από τις αφανείς σκανδαλώδεις δηλώσεις, έδειξε και πάλι ότι η κυβέρνηση στο Μαυροβούνιο είναι κυβέρνηση μαριονέτα.

«Το καθεστώς είχε ταπεινωθεί εδώ και πολύ καιρό στο Μαυροβούνιο, οπότε η επίσκεψη αυτή χρησιμοποιήθηκε για να αποδείξει την έλλειψη αξιοπρέπειας και κρατικής ευθύνης από τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και την κυβέρνηση. Οι γερουσιαστές των ΗΠΑ προφανώς δεν ήρθαν να μιλήσουν με τους πολιτικούς και τους εταίρους, αλλά να ακούσουν εκθέσεις και να εγκαταστήσουν εκείνους που εκτελούν εντολές από ορισμένα γραφεία του αμερικανικού βαθιού κράτους», δήλωσε ο Vučurović .

Το μέλος της διοικητικής ομάδας του Ηνωμένου Μαυροβουνίου, Vladimir Dobričanin, ανακοίνωσε ότι η παρέμβαση των αμερικανών γερουσιαστών στις εσωτερικές υποθέσεις του Μαυροβουνίου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η αρχή της προεκλογικής εκστρατείας του DPS.

«Μιλάνε για δημοκρατία και ανεξαρτησία, αλλά υπαγορεύουν στις αρχές του Μαυροβουνίου τι και με ποιο τρόπο επιτρέπονται, με ιδιαίτερη αναφορά στις διαδικασίες ένταξης», δήλωσε ο Dobričanin.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό αποδεικνύει και πάλι ότι το Μαυροβούνιο δεν έχει τη δική του πολιτική, είτε εσωτερική είτε εξωτερική, ότι είναι μια πολιτική εξυπηρέτηση που καταστρέφει την αξιοπρέπεια των πολιτών και της δημοκρατίας. Και αυτό είναι ακριβώς το είδος της δημοκρατίας που οι γερουσιαστές αναφέρουν, ή καλύτερα “υπαγορεύουν” στις δηλώσεις τους».

Ο Dobričanin υπενθυμίζει ότι παρόμοιες δηλώσεις άλλων διπλωματών και πολιτικών θεωρούνται απειλή για την κυριαρχία του Μαυροβουνίου./ibna