Κύπρος: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τους όρους αναφοράς

Κύπρος: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τους όρους αναφοράς

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις της Lute με Αναστασιάδη-Akinci

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ο πέμπτος κύκλος συναντήσεων της απεσταλμένης των ΗΕ Jane Hole Lute στην Κύπρο για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς ανήκει στο παρελθόν, μετά και τις σημερινές συναντήσεις της με Αναστασιάδη-Akinci. Από τα κατεχόμενα προκύπτει η πληροφορία ότι η κ. Lute θα έχει συναντήσεις και το Σάββατο με τους δυο ηγέτες, ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται για την ώρα.  Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα μια ακόμα συνάντηση με την κα Λουτ. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, συνεχίζεται η προσπάθεια, προκειμένου να πετύχουμε τον σκοπό μας».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι χθες βράδυ υπήρξε κατάθεση  ριζοσπαστικής πρότασης από ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει λόγος να σχολιάσουμε δημοσιεύματα. Η προσπάθεια είναι σε εξέλιξη και θα πρέπει να περιμένουμε. Ο Πρόεδρος είναι αποφασισμένος και έχει όλη την καλή θέληση ώστε σύμφωνα με την έκκληση του ΓΓ να συμφωνηθούν όροι αναφοράς για να ξεκινήσουμε ξανά τις διαπραγματεύσεις».

Κληθείς να πει ποιο είναι το ζήτημα που φέρεται να ταλαιπωρεί το θέμα κατάληξης στους όρους αναφοράς εδώ και μέρες, αφού αρχικά υπήρξε συναντίληψη ανάμεσα στους δύο ηγέτες κατά τη συνάντηση τους στις 9 Αυγούστου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «πράγματι υπήρξε συναντίληψη στις 9 Αυγούστου και για αυτό τον λόγο είναι που βρίσκεται εδώ η κα Lute και γίνεται η προσπάθεια μέσα από διαβουλεύσεις για να καταλήξουμε. Υπήρξε μια μικρή εμπλοκή, οι διαβουλεύσεις όμως συνεχίζονται».

Ερωτηθείς πού οφείλεται η εμπλοκή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «την ώρα που οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη δεν ενδείκνυται ούτε πρόκειται να σχολιάσουμε οτιδήποτε. Το μόνο που θα προσθέσω είναι ότι δεν αποκλείεται αλλά ούτε και έχει οριστεί κάποια συνάντηση για αύριο». Σε άλλη ερώτηση ο κ. Προδρόμου είπε ότι «οι όροι αναφοράς είναι το σημείο από το οποίο θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και είναι εκεί που θα αναφέρονται οι διαπραγματεύσεις».   Πρόσθεσε ότι «ξεκινήσαμε για να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς και εκεί σκοπεύουμε να καταλήξουμε». Ερωτηθείς είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεργάζεται με την κα Λουτ, η οποία ταυτόχρονα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Και η προσπάθεια θα συνεχιστεί». Τέλος, ως προς το αν θέτει προσκόμματα η Τουρκία στο τραπέζι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η προσπάθεια που γίνεται είναι σε συνεργασία με τα ΗΕ και την Εκπρόσωπο τους, την κα Lute να υπάρξει μια κατανόηση για τους όρους αναφοράς ούτως ώστε να μπορέσει ο ΓΓ να ξεκινήσει τη διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων». /ibna