Κίνδυνο για νέα μέτρα λιτότητας ως προαπαιτούμενα για τη μείωση των πλεονασμάτων βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κίνδυνο για νέα μέτρα λιτότητας ως προαπαιτούμενα για τη μείωση των πλεονασμάτων βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη πως παρέπεμψε στο 2021 την διαπραγμάτευση για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων απορρίπτοντας το κεκτημένο της προηγούμενης κυβέρνησης.  Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει δε πως η κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει μέτρα λιτότητας που είχαν απορριφθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Οι χθεσινές δηλώσεις Lagarde που τάχθηκε υπέρ της ανάγκης μείωσης του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα έφεραν χαμόγελα στην Αθήνα, ωστόσο από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι προτεραιότητα είναι η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει μείωση του στόχου κοντά στο 2% το 2021, αφότου κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μέσω τήρησης των συμφωνηθέντων και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως επισημαίνουν ότι το ΔΝΤ είχε πάγια θέση τα χαμηλότερα πλεονάσματα υπό την προυπόθεση εφαρμογής μέτρων λιτότητας όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η περικοπή των συντάξεων. “Μέτρα που ακύρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”, όπως υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του κόμματος Αλ. Χαρίτσης.  “Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί μια αόριστη μελλοντική συζήτηση για μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 για να κρύψει τα μνημονιακά μέτρα που θέλει να εφαρμόσει ως προαπαιτούμενα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί απέρριψε “χωρίς καμία διαπραγμάτευση”, την άμεση μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% χωρίς προαπαιτούμενα, κάτι που όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα με την δημιουργία καταπιστευτικού λογαριασμού.

Με δήλωση του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρώην υπουργός οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος κατηγορεί την κυβέρνηση για “αδυναμία να χτίσει πάνω στα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ”. Υπογραμμίζει ακόμα ότι ο Κ. Μητσοτάκης “δεν έχει καμία πρόθεση να συμβάλει στην ευρωπαϊκή συζήτηση για τη μακροοικονομική πολιτική και τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομική και χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική της Ε.Ε., οι οποίες μάλιστα είναι ήδη στην ατζέντα”./ibna