Ρουμανία: Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ δεν σταματά

Ρουμανία: Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ δεν σταματά

Το ενδεχόμενο να “αναλάβει” τις ενεργειακές υποδομές που αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να αφήσουν “ορφανές” η τσεχική ČEZ και η ιταλική Enel μετά την απόφαση τους να αποχωρήσουν από την αγορά ενέργειας της Ρουμανίας φαίνεται πως εξετάζει η ρουμανική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την χρήση υδρουλεκτρικών εγκαταστάσεων Hidroelectrica.

Την προοπτική «εξόδου» από την χώρα, όπως και από την Βουλγαρία, έκανε γνωστή τον Αύγουστο με σχετική ανακοίνωση η τσέχικη ČEZ.

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως κινείται και η ιταλική Enel.

Μάλιστα, τον περασμένο μήνα η πληροφορία που θέλει τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Enel, ο οποίος κατέχει σημαντική θέση στην εγχώρια αγορά της Ρουμανίας, να αποχωρεί από την χώρα απασχόλησε τα ιταλικά ΜΜΕ, με τα επενδυτικά fund Macquarie, με έδρα την Αυστραλία και την Σιγκαπούρη, αντίστοιχα, και την εταιρεία Wren House, με έδρα το Κουβέιτ, να εμφανίζονται ως οι πιθανοί “αντικαταστάτες” του.

Σημειώνεται ότι η αξία των περιουσιακών στοιχείων της Enel στην Ρουμανία ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ.

Η Enel στην Ρουμανία ελέγχει το 78% των εταιρειών E-Distribution Muntenia και Enel Energie Muntenia, το 51% των εταιρειών E-Distribution Banat, E-Distribution Dobrogea και Enel Energie, ενώ της ανήκει το 100% των μετοχών της εταιρείας Enel Romania.

Αθροιστικά αυτές οι εταιρείες διαχειρίζονται ένα δίκτυο ισχύος 128.000 χλμ., το οποίο διανέμει 15 TWh ετησίως (έχοντας το 34% της εγχώριας αγοράς) και πωλεί 10 TWh ετησίως σε τρία εκατομμύρια πελάτες.

Στο πλαίσιο αυτό η ρουμανική Hidroelectrica, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αναζητά συμβούλους προκειμένου να αξιολογήσουν την κίνηση κατάθεσης προσφοράς για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της τσεχικής ČEZ και της ιταλικής Enel, μεταξύ των οποίων ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στην Ευρώπη./ibna