Erdogan: «Αν δεν μας στηρίξει η Ε.Ε στο προσφυγικό ίσως ανοίξουμε τις πύλες μας»

Erdogan: «Αν δεν μας στηρίξει η Ε.Ε στο προσφυγικό ίσως ανοίξουμε τις πύλες μας»

3ο Γεωτρύπανο, πυρηνικό οπλοστάσιο και προσφυγικό θέτει ο Τούρκος Πρόεδρος

Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο Recep Tayyip Erdogan απειλεί να πλημμυρίσει την  Ευρώπη με ένα νέο προσφυγικό κύμα, σε περίπτωση που δεν στηριχθεί η Άγκυρα και οικονομικά αλλά και γεωστρατηγικά. Στην ομιλία του στην Άγκυρα προς τα στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο Erdogan ανέφερε πως «στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες. Τώρα προέκυψε και το Idlib. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν. ´Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; H θα γίνει αυτό ( σ.σ. η ζώνη ασφαλείας) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας. Η στηρίξτε μας η μας παρεξηγήσετε. Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς  τί είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και για να πάρουμε τη στήριξη ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό».

Αυτή η δήλωση του Τούρκου προέδρου έχει τρεις στόχους. Να πιέσει την Ε.Ε να στείλει περισσότερη οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για την στήριξη των προσφύγων. Δεύτερος στόχος είναι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός της Συρίας και πιέζει με αυτόν τον τρόπο για να «πάρει το πράσινο φως» από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Τρίτος στόχος είναι ο κατευνασμός της τουρκικής κοινωνίας που αρχίζει να αντιδρά στην παρουσία τόσων προσφύγων στη χώρα. Η οικονομική ύφεση που παρουσιάζει η χώρα έχει εντείνει αυτές τις αντιδράσεις. Δεν είναι τυχαίο πως ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Suleyman Soylu είχε αναφερθεί στο ζήτημα της απομάκρυνσης 100.000 προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη των 18 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας στην ομιλία του δημιούργησε τη δική του ατζέντα και για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας. «Δείτε τι έκαναν με τους S-400. Ξεσήκωσαν τον κόσμο. Μας είπαν «δεν θα τους πάρετε». Μα γιατί να μην τους πάρουμε αφού είναι αμυντικά οπλικά συστήματα και όχι επιθετικά. δηλαδή θέλησαν να μας εμποδίσουν να αγοράσουμε και αμυντικά όπλα. Όμως τα αγοράσαμε και τον Απρίλιο, με την βοήθεια του Θεού ολοκληρώνεται όλη η παράδοση» δήλωσε.

Ο Erdogan έκανε και την αναφορά στο ενδεχόμενο αγοράς κι τρίτου πλοίου γεωτρήσεων από την Άγκυρα για να χρησιμοποιηθεί και αυτό στην ανατολική Μεσόγειο.

«Στην ανατολική Μεσόγειο σήμερα αν έχουμε λόγο αυτό έγινε λόγω της αγοράς των πλοίων σεισμικών ερευνών αλλά και των πλοίων γεωτρήσεων. Στο παρελθόν νοικιάζαμε. Ενδέχεται να έρθει και τρίτο πλοίο γεωτρήσεων» ανέφερε.

Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε να αδιαφορεί για τις απόψεις των άλλων χωρών που υπάρχου στην ανατολική Μεσόγειο και έδειξε να επιμένει στη σκληρή στάση της Άγκυρας στο θέμα των ερευνών στην περιοχή της Κύπρου .Στην ανατολική Μεσόγειο δεν κοιτάμε ποιος τι λέει. Κοιτάμε το τι λέμε εμείς! Αυτή τη στιγμή τα πλοία μας είναι στην περιοχή. Όλες οι φρεγάτες μας, οι κορβέτες μας είναι σε ετοιμότητα  και τα αεροσκάφη μας είναι ετοιμότητα. Κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει από τα δικαιώματα μας. Εδώ έχει δικαιώματα η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, κι εμείς  ως εγγυήτρια χώρα έχουμε δικαίωμα να μιλάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την Τετάρτη ο Erdogan είχε αναφερθεί και στο ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικού οπλοστασίου «όπως έχουν πολλές ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου»./ibna