Απρόσμενη «σύμμαχος» η Lagarde στην προσπάθεια μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων

Απρόσμενη «σύμμαχος» η Lagarde στην προσπάθεια μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων

Μία απρόσμενη σύμμαχο βρήκε η ελληνική κυβέρνηση την Τετάρτη στην προσπάθειά της να μειώσει τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί με τους διεθνείς πιστωτές της, καθώς η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde, δήλωσε ότι η πολιτική αυτή θα πρέπει να «επανεξεταστεί προσεκτικά».

Η Lagarde, η οποία έχει οριστεί ως διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αργότερα φέτος, δήλωσε ότι το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις για την Αθήνα ήταν υπερβολικές για τη χώρα και ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% θα πρέπει να μειωθεί στο 1,5% έως 2%.

Σύμφωνα με αναλυτές, η δήλωση αυτή αναμένεται να ενισχύσει τις προσπάθειες του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να πείσει τους πιστωτές να συμφωνήσουν σε μια μείωση. Ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να υλοποιήσει τους συμφωνημένους στόχους έως το 2020. Ωστόσο, έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι μια μείωση θα ανακύψει την κατάλληλη στιγμή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας αποδεικνύοντας ότι μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα σοβαρών μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Αυτό θα μπορούσε αργότερα να αποτελέσει μια καλή βάση για την αναθεώρηση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, ενισχύοντας επίσης τα μηνύματα ότι η οικονομία επιστρέφει στην ομαλότητα, όπως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά.

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας αναμένονται στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου για να αρχίσουν μια ανασκόπηση της εφαρμογής του προγράμματος στη μεταμνημονιακή εποχή. Οι αρχικές συνομιλίες σχετικά με την αναθεώρηση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων θα μπορούσαν να αρχίσουν ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε την κυβέρνηση Μητσοτάκη επειδή δεν επιδιώκει να μειώσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος νωρίτερα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να πιέσει για πολιτικές αντι-λιτότητας στην Ευρώπη, παρά τις ενδείξεις ότι το μπλοκ βαδίζει προς την οικονομική επιβράδυνση. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι λάθος να μην κεφαλαιοποιήσει έναν μηχανισμό που έχει σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση για να μειώσει τους στόχους των πλεονασμάτων.

Εν τω μεταξύ, τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) την Τετάρτη έδειξαν αύξηση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019 κατά 0,8%, σε σύγκριση με ρυθμό αύξησης 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης έφτασε στο 1,9%./ibna