Πληρώνουν 14 δισ. ευρώ οι Έλληνες φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του 2019

Πληρώνουν 14 δισ. ευρώ οι Έλληνες φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του 2019

Επιβαρύνσεις 14 δισ. Ευρώ περιμένουν τους φορολογουμένους μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, καθότι θα πρέπει να αποπληρώσουν μια σειρά από φόρους. Ο λογαριασμός για την επίτευξη των στόχων του φετινού κρατικού προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα βαρύς.

Ειδικότερα, στα δημόσια ταμεία έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να εισρεύσουν από άμεσους φόρους περίπου 14 δισ. ευρώ, ποσό μεγάλο, που δημιουργεί προβληματισμό στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που απεύχονται την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Δεν αποκλείεται ένα σημαντικό τμήμα καταλήγει στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Στα τέλη Ιουλίου καταβλήθηκε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, όμως απομένουν δύο ακόμη, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 29 Νοεμβρίου.

Συνολικά οι 2,5 εκατ. φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν περίπου 3,5-3,7 δισ. ευρώ και στις τρεις δόσεις.

Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, καθώς και το τέλος επιτηδεύματος.

Από τον φόρο στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις που εισπράττεται με τη μορφή παρακράτησης, το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει έως το τέλος του έτους περί τα 3,4 δισ. Ευρώ.

Επιχειρήσεις

Τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας ήδη αναρτήθηκαν. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Ιανουαρίου. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ πάντως, μετά τη μεσοσταθμική μείωσή του κατά 22%, θα είναι πολύ ελαφρύτερος κυρίως για τους μεγαλοιδιοκτήτες, ενώ για τις μικρότερες ιδιοκτησίες θα είναι κατά πολύ μικρότερη σε απόλυτους αριθμούς.

Από εκεί και πέρα, οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους θα πρέπει να πληρώσουν φόρους ύψους 3 δισ. ευρώ για τα κέρδη που είχαν το προηγούμενο έτος. Ο φόρος καταβάλλεται σε 5 δόσεις.

Τους επόμενους εξάλλου μήνες οι οφειλέτες του Δημοσίου θα καταβάλλουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τις δόσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά, μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να καταβληθεί περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, ενώ στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ακόμη η όποια απόδοση της νέας ευνοϊκής ρύθμισης των 120 δόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υπαγωγής σε αυτή λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, τον Δεκέμβριο εξάλλου θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020./ibna