Η Β-Ε αναμένει νέες ροές μεταναστών

Η Β-Ε αναμένει νέες ροές μεταναστών

Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη αναμένει νέα εισροή μεταναστών, σύμφωνα με τη συνοριοφυλακή, την ώρα που η αστυνομία υποφέρει από έλλειψη αξιωματικών για την προστασία των ανατολικών συνόρων με τη Σερβία, την κατεύθυνση από την οποία προέρχονται κυρίως οι μετανάστες.

Εάν το πρόβλημα με τον ανεπαρκή αριθμό των αξιωματικών δεν λυθεί σύντομα, το ζήτημα της μετανάστευσης μπορεί να κλιμακωθεί, προειδοποίησε η συνοριακή αστυνομία της Β-Ε.

«Οι διαθέσιμοι αξιωματικοί δεν μπορούν να περιπολούν επαρκώς τα σύνορα. Αυτό θα σήμαινε ότι θα υπήρχε ένας αξιωματικός για τα 30 χιλιόμετρα των συνόρων, την ώρα που τα ευρωπαϊκά πρότυπα λένε ότι ένας αξιωματικός θα πρέπει να εποπτεύει μια περιοχή μήκους ενός χιλιομέτρου», εξήγησε η εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής Sanela Dujković.

Για να καλύψει πλήρως τα σύνορα με τη Σερβία, η συνοριακή αστυνομία χρειάζεται 1.000 αξιωματικούς.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων της Β-Ε, 18.641 μετανάστες καταγράφηκαν κατά την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 2 Σεπτεμβρίου, αλλά ο αριθμός αυτός αλλάζει σε καθημερινή βάση. Ο Ερυθρός Σταυρός της Β-Ε δήλωσε ότι θα παράσχει πρόσθετους πόρους για να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης.

«Μια διάσκεψη εταιρικής σχέσης, δηλαδή μια διάσκεψη δωρητών υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, θα πραγματοποιηθεί στο Σεράγεβο, στο κτίριο του Κοινοβουλίου αύριο. Αναμένουμε να έχουμε τη συνολική κατάσταση που παρουσιάζεται εκεί», δήλωσε ο Husein Kličić, επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού της Β-Ε.

Το κράτος αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό για δεύτερη χρονιά, αφού χιλιάδες παράνομοι μετανάστες από διάφορες αφρικανικές και ασιατικές χώρες έκαναν μια διαδρομή μέσω της χώρας για να φτάσουν στους τελικούς τους προορισμούς κυρίως στη Δυτική Ευρώπη, ανέφερε η TV N1.

Οι διεθνείς οργανισμοί έχουν παράσχει καταφύγιο σε αρκετά προσωρινά μεταναστευτικά κέντρα στη βορειοδυτική περιοχή Una-Sana Canton, αλλά οι δυνατότητές τους δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον δραματικά αυξανόμενο αριθμό εισερχόμενων αλλοδαπών./ibna