Ο Radev υποβάλλει προτάσεις στο Κοινοβούλιο για να καταστήσει τη Βουλγαρία «κανονική ευρωπαϊκή χώρα»

Ο Radev υποβάλλει προτάσεις στο Κοινοβούλιο για να καταστήσει τη Βουλγαρία «κανονική ευρωπαϊκή χώρα»

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Roumen Radev εξέφρασε μια κριτική άποψη για τη χώρα κατά την έναρξη της νέας συνόδου της Εθνοσυνέλευσης στις 4 Σεπτεμβρίου και υπέβαλε προτάσεις οι οποίες -όπως ανέφερε- θα καταστήσουν τη Βουλγαρία «κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Ο πρόεδρος δεν είναι μέλος της εκτελεστικής εξουσίας, ωστόσο ως ο αρχηγός του κράτους έχει το προνόμιο να απευθυνθεί στο Κοινοβούλιο.

Ο Radev, ο οποίος επικρίνει συστηματικά την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Boiko Borissov, χρησιμοποίησε την έναρξη της φθινοπωρινής συνόδου της Εθνικής Συνέλευσης για να περιγράψει μια ζοφερή κατάσταση, κατά την άποψή του, για το κράτος της Βουλγαρίας.

«Η Βουλγαρία συνεχίζει να χάνει τον πιο πολύτιμο πλούτο της – τον λαό. Πολλοί Βούλγαροι πολίτες είναι αποξενωμένοι από τη χώρα τους. Δεν υπάρχουν βασικοί παράγοντες αποτελεσματικής διακυβέρνησης – διαφάνεια, υπευθυνότητα και λογοδοσία», δήλωσε ο Radev στους Βουλευτές.

«Είναι γνωστό ότι όταν η εξουσία σταδιακά απομακρύνεται από τους ανθρώπους και συγκεντρώνεται σε ένα στενό κύκλο ανθρώπων, την μετατρέπουν σε οικονομικά οφέλη, με την άνεση των μέσων ενημέρωσης και την επενδύουν σε ακόμα περισσότερη δύναμη. Έτσι ο στενός αυτός κύκλος συγκεκριμενοποιεί την ανεξέλεγκτη δύναμή του και ο φαύλος κύκλος κλείνει. Με μια τέτοια φόρμουλα δεν υπάρχει ανάπτυξη, ασφάλεια και ευημερία. Υπάρχει φτώχεια, διαφθορά και αναλφαβητισμός», ανέφερε.

Παράλληλα, ο Radev δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να έχει ηγετικό ρόλο στις μεταρρυθμίσεις, ενώ σημείωσε πως «δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική κυβέρνηση του κράτους – και επομένως ευημερία, αν δεν υπάρχει πλήρης κοινοβουλευτικός έλεγχος πάνω στην εκτελεστική εξουσία».

Η βουλγαρική κυβέρνηση είναι από τις λίγες στην ΕΕ που δεν ακολουθεί πρόγραμμα διαχείρισης που έχει λάβει κοινοβουλευτική έγκριση μετά από δημόσια συζήτηση, δήλωσε ο Radev ζητώντας την έγκριση ενός τέτοιου προγράμματος.

«Προφανώς, χρειαζόμαστε μια διάταξη που να υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα στο κοινοβούλιο για να απαντήσει σε γενικές ερωτήσεις σχετικά με την κυβερνητική πολιτική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Radev ανέφερε ότι το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο πρέπει να σταματήσει «την κακή πρακτική της ανεξέλεγκτης δαπάνης τεχνητά δημιουργηθέντος πλεονάσματος χωρίς δικαιολογία και χωρίς την επιβολή κυρώσεων».

«Αυτή η προσέγγιση είναι αντίθετη με την ορθή πρακτική και δημιουργεί συνθήκες για τη διαφθορά. Ελπίζω να συμφωνείτε μαζί μου εδώ. Φυσικά, κάθε κυβέρνηση πρέπει να έχει την επιχειρησιακή ελευθερία να διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό, αλλά πρέπει να βρίσκεται μέσα σε ένα σαφώς ρυθμισμένο πλαίσιο και το Κοινοβούλιο καθορίζει αυτό το πλαίσιο. Όλο και περισσότερο, οι νόμοι αλλάζουν δραματικά με μεταβατικές και τελικές διατάξεις, αποφεύγοντας τη δημόσια διαβούλευση και την εκτίμηση των επιπτώσεων. Αυτό συνεπάγεται απρόβλεπτο χαρακτήρα της νομοθετικής διαδικασίας και εξαλείφει τη συμμετοχή των πολιτών. Οι προσδοκίες για το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο είναι να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια», τόνισε.

Επιπλέον, ο Βούλγαρος πρόεδρος δήλωσε ότι η στιγμή για μεγαλύτερη ανεξαρτησία, πρωτοβουλία και ευθύνη των τοπικών αρχών μέσω της πραγματικής χρηματοπιστωτικής αποκέντρωσης έχει «καθυστερήσει».

Ο Radev ζήτησε επίσης την τροποποίηση του νόμου για την ενδυνάμωση της άμεσης δημοκρατίας, επιτρέποντας στους πολίτες να προσεγγίσουν το Συνταγματικό Δικαστήριο, να εισαγάγουν ηλεκτρονική ψηφοφορία και να επιτρέψουν στους Βούλγαρους με διπλή υπηκοότητα να είναι επιλέξιμοι για να είναι μέλη του Κοινοβουλίου.

«Η ανεξέλεγκτη διαφθορά υψηλού επιπέδου και το έγκλημα, ειδικά σε μικρούς οικισμούς, απαιτούν οι νομοθετικές και εποπτικές λειτουργίες της Εθνοσυνέλευσης να επικεντρωθούν στην ενίσχυση του κράτους δικαίου, στη διασφάλιση της φυσικής ασφάλειας των βουλγάρων πολιτών, στο απαραβίαστο της περιουσίας τους και στην αυστηρή τιμωρία για τους παραβάτες του νόμου», επεσήμανε.

Υπάρχουν επίσης πολλά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της δημογραφικής κρίσης και για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βουλγαρικής οικονομίας, ανέφερε.

Παράλληλα, ζήτησε να ξεπεραστεί η «δραματική κατάρρευση των άμεσων ξένων επενδύσεων» με τη δημιουργία ενός δίκαιου, σταθερού και προβλέψιμου ρυθμιστικού περιβάλλοντος, την ελαφρύτερη διοικητική επιβάρυνση, την αδιαμφισβήτητη καταπολέμηση της διαφθοράς και τη δέσμευση του κράτους στην ποιότητα της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, των υποδομών και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών .

Αυτό απαιτεί επίσης μια καλά συντονισμένη εξωτερική πολιτική μεταξύ των θεσμικών οργάνων με συγκεκριμένους και μακροπρόθεσμους στόχους, υπαγόμενους στο εθνικό συμφέρον, ανέφερε.

«Η Βουλγαρία πρέπει να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα – με κράτος δικαίου, με μια ενεργό κοινωνία των πολιτών, με διαφανείς, υπεύθυνους θεσμούς που λειτουργούν αποτελεσματικά και προς το συμφέρον των πολιτών», δήλωσε ο Radev.

Σύμφωνα με τον ίδιο «χωρίς αυτές τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις, δεν θα έχουμε ασφάλεια, δεν θα έχουμε ευρωπαϊκά έσοδα και την ποιότητα των υποδομών και των δημόσιων υπηρεσιών. Είναι προσωπική μου πεποίθηση ότι η πορεία προς το σκοπό αυτό επίσης περνά από τις προτάσεις που έκανα. Ωστόσο, η εφαρμογή τους είναι εξ ολοκλήρου εντός των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου».

«Ο χρόνος για την αλλαγή έληξε και αν δεν γίνουν αλλαγές, η απάθεια θα συνεχίστει», κατέληξε./ibna