Να διατηρήσει και να ενισχύσει το διεθνές προφίλ επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας

Να διατηρήσει και να ενισχύσει το διεθνές προφίλ επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας

Το διεθνές προφίλ που έχτισε κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του επιδιώκει να διατηρήσει και να ενισχύσει ο Αλέξης Τσίπρας. Η κινητικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονη, τόσο όσον αφορά την αντιπολιτευτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση εν όψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σάββατο και της κατάθεσης του προσχεδίου προϋπολογισμού τον Οκτώβρη όσο και μπροστά στις διαδικασίες ανασυγκρότησης του κόμματος.

Ωστόσο ένας από τους κεντρικούς στόχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αναδειχθεί και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ο κεντρικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στον ευρύτερο προοδευτικό και αριστερό χώρο. Με λίγα λόγια, ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει να παγιώσει τον ρόλο του ως σημαντικού παίκτη στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή σε μια περίοδο που η Ε.Ε. βρίσκεται σε αναζήτηση ταυτότητας και στρατηγικής.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα στο φόρουμ με τίτλο: “Intelligence on the World, Europe, and Italy” που διοργανώνεται από το ίδρυμα Ambrosseti στο Κόμο της Ιταλίας. Το Σάββατο, ο πρώην πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι με τους Romano Prodi, Geert Wilders και Mario Monti με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, τα “μαθήματα” από την κρίση και τις προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το τριήμερο- κλειστό- φόρουμ του ιδρύματος Ambrosseti αποτελεί σημείο συνάντησης κορυφαίων πολιτικών, οικονομικών, τραπεζικών και επενδυτικών παραγόντων. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει τις πόρτες του πολυτελούς θέρετρου Villa d’Este που φιλοξενεί το συνέδριο. Το φθινόπωρο του 2014, λίγους μήνες πριν την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας έπαιρνε στο Κόμο το “βάπτισμα του πυρός” στους κύκλους της Ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας.

Οι διεθνείς επαφές είναι βέβαιο πως θα συνεχιστούν ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον ο ρόλος που θα διαδραματίσει τόσο στην Ευρωπαϊκή Αριστερά όσο και στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στις συνεδριάσεις των οποίων συμμετέχει ως παρατηρητής. Εξάλλου ο στόχος για την σύγκλιση των αριστερών και των προοδευτικών δυνάμεων δεν εξαντλείται στην Ελλάδα, τονίζουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτό ο Αλ. Τσίπρας θα παίξει κομβικό ρόλο, εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ο πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζει βαλίτσες για Θεσσαλονίκη και την ομιλία του στην ΔΕΘ απ’ όπου θα παρουσιάσει το εναλλακτικό προοδευτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας σαφή δείγματα γραφής για την πολιτική στρατηγική που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ήδη από σήμερα έχουν ξεκινήσει οι συσκέψεις στο γραφείο του Αλ. Τσίπρα ο οποίος συναντάται με τους τομεάρχες και τα ηγετικά στελέχη του κόμματος./ibna