Βόρεια Μακεδονία: Προσδοκίες για ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Βόρεια Μακεδονία: Προσδοκίες για ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Μετά από δέκα συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αναμένουμε μια θετική απόφαση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Nikola Dimitrov, κατά τη διάρκεια μιας στρατηγικής διάσκεψης στο Bled της Σλοβενίας, η οποία ολοκλήρωσε τα έργα της.

Ο Dimitrov δήλωσε ότι η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας και της περιοχής στην ΕΕ είναι απαραίτητη. Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βόρειας Μακεδονίας μίλησε για τη σημασία της ΕΕ και τις αξίες της για την περιοχή, αλλά συνέστησε να μην χαθεί άλλος χρόνος. «Η υπόθεση αυτή δεν πρέπει να απορριφθεί και είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα κρίσιμο βήμα. Ο χρόνος τελειώνει και σε αυτό το πλαίσιο προτείνω, εκτός από τα λόγια, να γίνουν πράξεις», δήλωσε ο Dimitrov.

Η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας, Ευρωπαϊκής Επιτροπή, Majlinda Bregu, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πάντα ένα ανολοκλήρωτο έργο χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια. Προειδοποίησε δε ότι η στασιμότητα και της περαιτέρω αναβολή των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία ενέχει κινδύνους.

«Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει σε αστάθεια, μετανάστευση, ανεμπόδιστη επιρροή άλλων γεωπολιτικών φορέων», ανέφερε η Bregu.

Η κυβερνητική επιτροπή στα Σκόπια για τις διαπραγματεύσεις ένταξης της χώρας στην ΕΕ πραγματοποίησε συστατική συνάντηση για να συζητήσει μοντέλα για τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

«Δημιουργούμε τα όργανα της διαπραγματευτικής δομής, την παραμονή της σημαντικής απόφασης για έναρξη διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους», γράφει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Bujar Osmani, στο Facebook. Η Επιτροπή είναι το ανώτατο όργανο όσον αφορά τον συντονισμό της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ./ibna