Η Τουρκία γύρισε την πλάτη στην Ρωσία, προτίμησε το αμερικανικό LNG

Η Τουρκία γύρισε την πλάτη στην Ρωσία, προτίμησε το αμερικανικό LNG

Σημαντική αύξηση, από το 24% στο 30.6%, σημείωσαν για πρώτη φορά στην Τουρκία οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, με τις ΗΠΑ ειδικότερα να ενισχύουν το μερίδιο τους κατά 363%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 884 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Έτσι, η Τουρκία έρχεται δεύτερη μετά την Ισπανία στην Ευρώπη στις εισαγωγές αμερικανικού LNG.

Η Άγκυρα το χρονικό αυτό διάστημα προχώρησε συνολικά σε εισαγωγές της τάξης των 7.14 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG), από την Αλγερία, το Κατάρ και τις ΗΠΑ.

Tην ίδια ώρα οι εισαγωγές από την Ρωσία ακολουθήσαν πτωτική πορεία κατά 36%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 7.99 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι αυξήθηκαν και οι εισαγωγές φυσικού αερίου, μέσω του αγωγού Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline – ΤΑΝΑΡ, από το Αζερμπαϊτζάν κατά 38%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 4.41 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ειδικοί αναλυτές θέτουν λοιπόν το ερώτημα: “Που είναι ο αγωγός Turkish stream;”, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν το τέλος του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός Turkish Stream αναμένεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Τουρκία και στην ΝΑ Ευρώπη και θα αποτελείται από δύο ξεχωριστές διακλαδώσεις, δυναμικότητας 15,75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου σε ετήσια βάση η καθεμία.

Για “τεκτονικές μετακινήσεις όσον αφορά στο ενεργειακό μείγμα της Τουρκίας” έκανε λόγο ο ειδικός αναλυτής στην Παγκόσμια Τράπεζα Çağatay Özdemir, αντιδρώντας σε σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu.

Σημειώνεται, τέλος, ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Τουρκία συνολικά κατέγραψαν μείωση της τάξης του 10% και οι εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών μειώθηκαν κατά 18% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Τουρκίας./ibna