Προς ψήφιση το Υφ. Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής στην Κύπρο

Προς ψήφιση το Υφ. Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής στην Κύπρο

Εγκρίθηκε από το υπουργικό και πάει στη Βουλή

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Το Υπουργικό Συμβούλιο της κυπριακής κυβέρνησης ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Μια μεταρρύθμιση που είχε εξαγγελθεί εδώ και αρκετό καιρό.  Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Υπουργός Οικονομικών της χώρας, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση για σχετικό νομοσχέδιο για δημιουργία Υφυπουργείου ψηφιακής πολιτικής που είναι από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα διακυβέρνησης.

«Ως Υπουργείο είχαμε αναλάβει προσωρινά την προώθηση μιας σειράς ενεργειών για έρευνα και καινοτομία και για τον ψηφιακό σχηματισμό του κράτους που αποτελεί και την καλύτερη μορφή μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας. Έχουν γίνει αρκετά, έχουν δρομολογηθεί σημαντικές κινήσεις μέσα από τη δημιουργία νέων θεσμών, όπως ο θεσμός του Επικεφαλής Επιστήμονα, τον οποίον ευχαριστώ για τον ρόλο του στην ετοιμασία του νομοσχεδίου», τόνισε.

Ως τώρα έχουν υπάρξει αποτελέσματα, όπως είναι τα έξι ερευνητικά κέντρα με σημαντική εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και που το κάθε ένα θα εργοδοτεί πέραν από 100 επιστήμονες και επήλθαν σημαντικές επενδύσεις τον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. «Εντοπίζαμε, είπε ο ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στο θέμα, όμως την αδυναμία από την απουσία ενός κεντρικού συντονιστικού φορέα με εκτελεστικές αρμοδιότητες που να συντονίζει και αυτό απαντάται με τη δημιουργία του Υφυπουργείου και της θέσης του εξειδικευμένου Υφυπουργού».

Το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών περνά στο Υφυπουργείο και θα είναι ο πυρήνας στελέχωσης με όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων που περιέγραψα. Η υλοποίηση αυτής της πολιτικής προβλέπεται και στον προϋπολογισμοί του 2020, ο οποίος ετοιμάζεται./ibna