Με αντι-πρόταση για φυσικό αέριο στους Τουρκοκύπριους ο Κύπριος Πρόεδρος

Με αντι-πρόταση για φυσικό αέριο στους Τουρκοκύπριους ο Κύπριος Πρόεδρος

Είναι ο λεγόμενος escrow account, που όμως σκοντάφτει στην Τουρκία

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Συνεχίζεται σήμερα ο νέος γύρος επαφών της Jane Hole Lute στη Λευκωσία. Η απεσταλμένη των ΗΕ θα έχει επαφές και με τους δυο ηγέτες, με σκοπό τον καταρτισμό εγγράφου που θα σημάνει τη σύγκλιση πάνω στους όρους αναφοράς. Όπως έχουμε ήδη γράψει, μιλώντας για όρους αναφοράς εννοείται το πλαίσιο της συζήτησης μέσα στο οποίο θα γίνει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Πρόκειται βασικά για ένα βήμα διασφάλισης πως σε περίπτωση νέων συνομιλιών, πολλά εκ των σημείων θα είναι στην ίδια βάση αντίληψης από τις δυο πλευρές.

Αν αυτό καταστεί εφικτό και κάνει την αναφορά της στον ΓΓ των ΗΕ Antonio Guterres η κ. Lute, τότε μένει να φανεί σε επίπεδου τριμερούς του ΓΓ με τους Αναστασιάδη-Akinci μετά το πέρας της ετήσιας συνεδρίασης του ΟΗΕ, ποια θα είναι η συνέχεια. Κάτι που εξαρτάται και από τη στάση της Τουρκίας την ίδια ώρα, εφόσον, ήδη τα μηνύματα δεν είναι θετικά πέραν της εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ και τις παράνομες γεωτρήσεις.

Χθες μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Lute, ο Κύπριος Πρόεδρος έκανε και μια σύντομη ενημέρωση στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Εκεί διαφάνηκε πως η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει προχωρήσει και σε αντιπρόταση όσο αφορά το ΦΑ και πιο συγκεκριμένα τη δημιουργία λογαριασμού (escrow account) μέσα στον οποίο θα καταλήγουν τα έσοδα από το μερίδιο που αναλογεί στους Τουρκοκύπριους. Αυτό όμως ήδη πολιτικές πηγές λένε πως θα το αρνηθεί η Τουρκία εφόσον το κυπριακό ΦΑ το θέλει για την ίδια όχι για τους Τουρκοκύπριους, άσχετο αν προτάσσει τα δικαιώματα των τελευταίων.

Σημειώνεται ότι η τ/κ πλευρά θα έχει δικαίωμα διαχείρισης του μεριδίου που της αναλογεί, βάσει της πληθυσμιακής αναλογίας. Ωστόσο υπενθυμίζεται πως ήδη η Κύπρος με νόμο έχει δημιουργήσει το λεγόμενο ταμείο για τους υδρογονάνθρακες που όμως επίσης δεν έγινε αντιληπτό θετικά εκ μέρους της Τουρκίας. Εξού και λένε οι ίδιες πολιτικές ότι και ο λογαριασμός θα έχει την ίδια τύχη./ibna