Υπουργείο Εσωτερικών Τουρκίας προς Imamoglu: «θα σε εξοντώσουμε»

Υπουργείο Εσωτερικών Τουρκίας προς Imamoglu: «θα σε εξοντώσουμε»

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Suleyman Soylu απείλησε «να εξοντώσει» τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης  Ekrem Imamoglu επειδή υποστηρίζει τους τρεις κούρδους δημάρχους που αντικαταστάθηκαν από κρατικούς αξιωματούχους επειδή κατηγορήθηκαν ότι έχουν σχέσεις με την τρομοκρατία.

«Αδαή! Μάθε τη θέση σου και τα όριά σου. Αυτή η χώρα χειρίζεται αυτή την τρομοκρατική οργάνωση εδώ και 40 χρόνια… Αν ανακατεύεσαι σε πράγματα που δεν είναι δουλειά σου, θα σε εξοντώσουμε» δήλωσε ο Soylu.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία αντικατέστησε τους δημάρχους του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στις πόλεις Diyarbakir, Van και Mardin με κρατικούς αξιωματούχους και έθεσε υπό κράτηση περισσότερους από 400 ανθρώπους ως ύποπτους για σχέσεις με μαχητές, κάτι που επικρίθηκε δριμύτατα από την αντιπολίτευση.

Το Σαββατοκύριακο ο Imamoglu επισκέφθηκε την κουρδική πόλη Diyarbakir και συναντήθηκε με δύο από τους  δημάρχους που καθαιρέθηκαν. Στις δημοτικές εκλογές ο Imamoglu ήταν υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και κέρδισε τις εκλογές με την υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

H τουρκική  κυβέρνησή  κατηγορεί  το HDP για σχέσεις το PKK, που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το HDP αρνείται πως έχει τέτοιες σχέσεις.

Ο Erdogan διέγραψε τον Davutoglu από το ΑΚΡ

Η εκτελεστική επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ( AKP) αποφάσισε ομόφωνα τη διαγραφή  του Ahmet Davutoglu από το Κόμμα.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από πεντάωρη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του AKP υπό την προεδρία του Erdogan.

Ο Davutoglu ήταν από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Ερντογάν , ως υπουργός Εξωτερικών είχε δημιουργήσει δικό του δόγμα στο υπουργείο όπως είχε αναλάβει τα ηνία της πρωθυπουργίας όταν ο Erdogan αποφάσισε να εκλεγεί πρόεδρος.

Ο ίδιος είχε παραιτηθεί από την πρωθυπουργία το 2016.

Το τελευταίο διάστημα ο Davutoglu κατηγόρησε  το AKP ότι αποκλίνει από τους στόχους του, ενώ επέκρινε την ηγεσία διότι απαίτησε να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ίδιος με συνέντευξη του απέδωσε τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία με εκατοντάδες νεκρούς το 2015 σε ενορχηστρωμένη επιχείρηση μελών του AKP. Πάντως κατά τη διάρκεια της περιόδου που αναφέρει ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας./ibna