Ρουμανία:Τον Melescanu προτείνει η Dancila για πρόεδρο της Γερουσίας

Ρουμανία:Τον Melescanu προτείνει η Dancila για πρόεδρο της Γερουσίας

Τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας και Αντιπρόεδρο του ALDE Teodor Melescanu θα στηρίξει για την πλήρωση της θέσης του Προέδρου της Γερουσίας το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Πρωθυπουργού Viorica Dancila.

H εκλογή του νέου Προέδρου της Γερουσίας της Ρουμανίας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα μετά την παραίτηση του Călin Popescu Tariceanu. Όπως ανακοίνωσε χθες, η Πρωθυπουργός Viorica Dăncilă, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) θα υποστηρίξει τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών κ. Teodor Melescanu για τη θέση του Προέδρου της Γερουσίας. “Υποστηρίζουμε τον κ. Teodor Melescanu (…) Υπάρχουν πολλές επιλογές, ψηφίσαμε να υποστηρίξουμε τον Teodor Melescanu” δήλωσε η Viorica Dăncilă μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του PSD για τη Γερουσία. Όταν ρωτήθηκε αν είχε συζητήσει αυτό το θέμα με τον Melescanu”, η Πρωθυπουργός απάντησε ότι “δεν θα μπορούσα να κάνω την πρόταση χωρίς προηγούμενη συζήτηση”.

Η απόφαση αυτή της Viorica Dăncilă, μπορεί να υπονομεύσει τα σχέδια του Αρχηγού του ALDE που ενδέχεται να βρεθεί χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα, αν ο Teodor Melescanu πει πως δεν τον υποστήριξε το κόμμα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργίας της Γερουσίας, μια κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος χρειάζεται τουλάχιστον 7 γερουσιαστές από τους καταλόγους του κόμματος ή της συμμαχίας. Αυτή τη στιγμή, το κόμμα του ALDE διαθέτει 7 μέλη και με την αναχώρηση του Teodor Melescanu θα καταργηθεί.

Επιπλέον, η υποψηφιότητα του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, θα μπορούσε να διασπάσει την ομάδα του ALDE αποδυναμώνοντας τη σταθερότητα για την οποία μιλούσε ο Tariceanu, πριν την ανακοίνωση της Viorica Dăncilă. Ως εκ τούτου, ο Tariceanu άλλαξε στρατηγική ανακοινώνοντας ότι οι Γερουσιαστές του ALDE και του Pro Romania αποφάσισαν να σχηματίσουν μια μικτή κοινοβουλευτική ομάδα στη Γερουσία η οποία ονομάζεται « Δημοκρατία » αποτελούμενη από 14 μέλη. Υπό αυτές τις συνθήκες αποφασίστηκε ότι η εκλογή του νέου Προέδρου θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα αφού οι διαπραγματεύσεις για τις θέσεις στην ηγεσία της Γερουσίας θα διεξαχθούν με τον νέο αλγόριθμο.

Ο Teodor Melescanu δήλωσε ότι υπήρξε συζήτηση για την υποψηφιότητά του στους κόλπους της ομάδας του ALDE στη Γερουσία και πως όλα θα αποφασιστούν από την ψηφοφορία στη Γερουσία, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποιοι από τους συναδέλφους στο ALDE που δεν θα τον ψηφίσουν. Έως την εκλογή του νέου Προέδρου προσωρινά χρέη θα ασκεί ο Αντιπρόεδρος Serban Valeca./ibna