Σκεφτείτε τα Βαλκάνια

Σκεφτείτε τα Βαλκάνια

Της Federica Mogherini

Έχουμε σαφές ενδιαφέρον για την ένταξη ολόκληρων των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλοι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μακρά διαδικασία, περίπλοκη, πάντα ενδιαφέρουσα και ζωντανή, που θα πάρει χρόνο. Θα χρειαστεί πολύ επίλυση προβλημάτων, μεγάλη πολιτική δέσμευση από όλες τις πλευρές, και εκπαίδευση. Χρειάστηκαν 25 χρόνια για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Τώρα γίνεται χάρη στο θάρρος, την ηγεσία, την επιμονή και χάρη στην συνεχή υποστήριξη και ενθάρρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτά τα χρόνια, αυτό έχει επιτευχθεί.

Το ίδιο ισχύει για όλα τα Βαλκάνια. Θα χρειαστούμε θάρρος, ηγεσία και επιμονή, διατηρώντας μια πολύ ισχυρή καθημερινή παρουσία εκεί – κάθε μέρα. Αλλά αν συνεχίσουμε να ασχολούμαστε, θα αναγνώσουμε τελικά τις τεράστιες ευκαιρίες που θα μπορούσε να δημιουργήσει η ενοποίηση της ηπείρου μας. Συμφιλίωση κατά πρώτο και κύριο λόγο, διότι, όπως είπα αρκετές φορές, αυτό είναι ίσως το μόνο μέρος όπου η διεύρυνση επιστρέφει στην αρχική αξία της οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι να κάνουμε ειρήνη εκεί που υπήρξε πόλεμος. Αυτή ήταν η αρχική ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων. Δηλαδή, πώς μπορούν οι χώρες που κυριολεκτικά αλληλοσκοτώνονταν πριν από 20 χρόνια να ενωθούν κάτω από την ίδια στέγη; Η απάντηση είναι κάτω από την ίδια στέγη όντας μαζί είναι η μόνη προοπτική που μπορεί να τους κάνει να ζήσουν πραγματικά συμφιλιωμένοι και ειρηνικά.

Για πολλούς από εμάς – και για κάποιους από εμάς είναι ακόμη σημαντικότερο από τη συμφιλίωση σε ορισμένες περιπτώσεις – την οικονομική ανάπτυξη, το εμπόριο και την κοινωνική ανάπτυξη, την ασφάλεια. Αυτό δεν θα ωφελήσει μόνο τα Βαλκάνια, αλλά όλους εμάς. Εμείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το χρειαζόμαστε επίσης, επειδή αυτές είναι χώρες που δεν βρίσκονται εκτός των γεωγραφικών μας ορίων. Είναι όλα γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ, επομένως δεν είναι ούτε θέμα διεύρυνσης, είναι θέμα πραγματικής επανένωσης της ηπείρου μας.

Αυτή τη φορά νομίζω ότι είναι σοφό, συνεπές να προωθηθεί το επόμενο βήμα της ενοποίησης της ευρωπαϊκής οικογένειάς μας. Επιτρέψτε μου να πω ότι προσωπικά είμαι πραγματικά πεπεισμένη ότι αν δεν το κάνουμε, είμαι βέβαιη ότι θα το μετανιώσουμε μέσα σε λίγα χρόνια./ibna