Ξανά στο προσκήνιο η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Ξανά στο προσκήνιο η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Να ζητήσει την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από την Μεγάλη Βρετανία καλεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας “αφελή” την δήλωση Μητσοτάκη στον Observer για “δανεισμό” των μαρμάρων με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση το 2021.

“Με δεδομένη την σπουδαιότητα του 2021, θα προτείνω στον Boris: “Ως μια πρώτη κίνηση, να σταλούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, ως δάνειο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα”, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στον Observer o έλληνας πρωθυπουργός. Πρότεινε μάλιστα την ανταλλαγή εκθεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Μ. Βρετανίας. Παράλληλα επισήμανε ότι θα παραμείνει στο τραπεζι η απαίτηση για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών εκτιμώντας ότι η επιμονή των Βρετανών να το αρνούνται είναι “χαμένη μάχη”.

Η δήλωση περί δανεισμού ωστόσο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Αιχμή του δόρατος είναι το ότι η συζήτηση για δανεισμό ανοίγει τον δρόμο για την αναγνώριση κυριότητας της Μ. Βρετανίας επί των γλυπτών που αφαιρέθηκαν από την Ακρόπολη και μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο το 1806.

Αν και το υπουργείο πολιτισμού επιχείρησε να διαψεύσει το ότι ο πρωθυπουργός έθεσε θέμα δανεισμού, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου στην εφημερίδα τα “Νέα”  ξεκαθάρισε ότι  προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού “είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα”. Τυχόν δανεισμός των γλυπτών του Παρθενώνα δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή βρετανικής κυριότητάς τους, ξεκαθάρισε η υπουργός πολιτισμού.

“Η τουλάχιστον αφελής πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη για το δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να εμφανίζεται σήμερα ως νόμιμος ιδιοκτήτης τους”, σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας. Ταυτόχρονα καλεί την κυβέρνηση “να σταματήσει να ρίχνει νερό στο μύλο των Βρετανών και αντί επιστολών δανεισμού προς το Μουσείο να ζητήσει, επ’ αφορμή των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και με την στήριξη όλων μας, την οριστική επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα”.

“Τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα. Αυτό και μόνο αυτό διεκδικούμε” τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. «Ας το αντιληφθεί και ο κ. Μητσοτάκης ιδιαίτερα μετά το φιάσκο της πρότασής του περί δανεισμού» υπογραμμίζει./ibna