Νέος γύρος συναντήσεων Λουτ με Πρόεδρο Αναστασιάδη και Ακιντζί

Νέος γύρος συναντήσεων Λουτ με Πρόεδρο Αναστασιάδη και Ακιντζί

Τσελίκ: Η ΕΕ κινείται με αλληλεγγύη γειτονίας στο θέμα της Aνατ. Μεσογείου

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Το ότι κάτι κινείται στο κυπριακό, είναι το μόνο δεδομένο τις τελευταίες ώρες. Ενώ καταγράφεται η κινητικότητα αυτή, με τις πληροφορίες να λένε πως οι δυο πλευρές είναι κοντά στη συμφωνία στους όρους αναφοράς, επεκτείνεται παράλληλα και η παρουσία της κ. Λουτ στη χώρα, με τις ίδιες πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι είναι πιθανόν μετά και τον τρίτο γύρο συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί που θα έχει σήμερα η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, να μην αποχωρήσει. Έτσι πιθανότατα να υπάρξει ακόμη και κοινή συνάντηση με τους δυο ηγέτες.

Η συνάντηση της κ. Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έχει καθοριστεί για τις 9.30 το πρωί και η συνάντησή της με τον κ. Ακιντζί για τις 5 το απόγευμα. Στις 10, εξάλλου, συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, είχε δηλώσει μετά τη δεύτερη συνάντηση της κ. Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψής της αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών στο νησί, πως φαίνεται ότι υπάρχουν πλέον βάσιμες ελπίδες, το έδαφος, για να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς. Είπε ακόμη πως γίνεται αντιληπτό ότι η κ. Λουτ θα έχει στη συνέχεια διαβουλεύσεις και με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη, «γι’ αυτό και δεν μπορεί να παραγνωρίσουμε δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν αν τυχόν η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες επεμβάσεις και τα όσα εξυφαίνονται στο ζήτημα της Αμμοχώστου».

Πάει για καταγγελία στα ΗΕ η Κύπρος;

Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε συνέντευξη στον κυπριακό «Άλφα» μιλώντας για το κυπριακό και καταθέτοντας την άποψή του γύρω από το δημιουργούμενο κλίμα. Ωστόσο εκείνο το στοιχείο που προέκυψε και έχει ενδιαφέρον, άπτεται του θέματος της Αμμοχώστου και των εκεί τουρκικών προκλήσεων. Όπως είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, έχουν δοθεί οδηγίες στον ΥΠΕΞ για να συμβουλευτεί νομικούς και διεθνολόγους ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής στα Ηνωμένα Έθνη για τις νέες τουρκικές ενέργειες για την Αμμόχωστο. Κάτι που μένει να φανεί τις επόμενες μέρες. Ως προς το κυπριακό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι η  παρουσία της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί, η οποία παίρνει παράταση, προοιωνίζει θετικό αποτέλεσμα για τους όρους αναφοράς και ότι για να ξεκινήσει όμως ουσιαστικός διάλογος θα πρέπει να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις.

Και με την Ευρώπη τα έβαλε ο Τσελίκ

Ενώ συμβαίνουν αυτά στη Λευκωσία, στην Τουρκία δεν αλλάζουν ρότα.  Λόγο για «αλληλεγγύη γειτονιάς» έκανε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου, υποστηρίζοντας ότι η στάση αυτή δεν συνάδει με τις αξίες της ΕΕ.

Σε συνέντευξη τύπου έπειτα από συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του, ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι στις 30 Αυγούστου το Ορούτς Ρέις έφτασε στην Αττάλεια και θα συμμετάσχει στις εργασίες ανατολικής Μεσογείου.  Σημείωσε πως η πρόταση της τ/κ πλευράς για ίδρυση κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες που υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά και πρόσθεσε πως “η ε/κ διοίκηση”, κατά την έκφρασή του, “κάνει δηλώσεις προς την κατεύθυνση της αποδυνάμωσης των εγγυήσεων της Τουρκίας οι οποίες διασφαλίζουν την ασφάλεια των αδελφών μας της ‘τδβκ’ και αποτελούν εγγύηση στα δικαιώματα και συμφέροντά τους”./ibna