Με επιθέσεις στην αντιπολίτευση συνεχίζει τις επισκέψεις στο εξωτερικό ο κ. Μητσοτάκης

Με επιθέσεις στην αντιπολίτευση συνεχίζει τις επισκέψεις στο εξωτερικό ο κ. Μητσοτάκης

Στο ίδιο τέμπο με το Παρίσι και το Βερολίνο συνεχίζει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις επισκέψεις του, αυτή την φορά στην Χάγη, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutte.

Στο επίκεντρο θα είναι η ίδια θεματολογία, οικονομία, νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός επιφανειακά μόνο αναφέρεται στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ αποφεύγει το Μακεδονικό.

Πάντως για την Συμφωνία των Πρεσπών όταν αναγκάζεται να τοποθετηθεί, όπως στο Βερολίνο, βάζει κι άλλο νερό στο κρασί του: η Συμφωνία από κακή και επαίσχυντη έγινε απλώς “Συμφωνία με ελαττώματα που όμως θα αμβλυνθούν κατά την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας”, και την οποία βέβαια θα υλοποιήσει στο ακέραιο.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτός από την εικόνα της Ελλάδας, θέλει να αλλάξει και την δική του εικόνα. Η στάση του στο Μακεδονικό δημιούργησε την εικόνα όχι ενός φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή αλλά ενός δεξιού εθνικιστή. Η αλλαγή στάσης πάντως δεν είναι εύκολη, η εγκατάλειψη της σκληρής πολιτικής στο Μακεδονικό, που του έφερε στις κάλπες το ακροδεξιό κοινό, προκαλεί δυσαρέσκεια στην βάση του κόμματος και τον φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην διάσταση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Φυσικά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο και οι σχέσεις τους εξαρτώνται από το αν θα τον προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο εξωτερικό πάντως έχει γίνει μότο του ότι “στόχος του είναι να αλλάξει το αφήγημα για την χώρα σε λιγότερο από 90 ημέρες”, όταν θα έχει πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου και η επίσκεψή του στο Πεκίνο, και ενώ επιδιώκει σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο Trump στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναπτύσσει σε κάθε ευκαιρία το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα για να πείσει τους συνομιλητές του ότι υπό την δική του διακυβέρνηση η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Όπως το θέτει “η Ελλάδα περνάει από την διπλωματία της επαιτείας στην διπλωματία της αξιοπιστίας”. Εξηγεί έτσι, γιατί δεν θέτει στις επισκέψεις του τα ζητήματα της χώρας, πρωτίστως το χρέος και το πρωτογενές πλεόνασμα που συνδέεται με την αποπληρωμή του.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επιτίθεται από το εξωτερικό στην αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που στο παρελθόν τουλάχιστον είχαν αποφύγει οι προκάτοχοί του, λέγοντας στερεότυπα ότι “δεν μεταφέρουμε στο εξωτερικό τις εσωτερικές μας αντιπαραθέσεις”.

Στην ερώτηση γιατί δεν κάνει πολιτική διαπραγμάτευση για τα μείζονα θέματα, όπως έκανε ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας, απαντά ότι “έχει το προνόμιο να μην χρειάζεται να κάνει κωλοτούμπα και μπορεί να αναπτύσσει στους εταίρους του το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη”.

Βέβαια η επίθεση στην αντιπολίτευση που ξεκίνησε από το Βερολίνο και συνεχίζεται σήμερα στην Χάγη έχει πολιτική στόχευση να επισκιάσει την κριτική που δέχεται γιατί δεν θέτει το θέμα των πλεονασμάτων ή και των γερμανικών επανορθώσεων ή της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Συνολικότερα ο κ. Μητσοτάκης αναζητά πολιτική στήριξη από τις πρωτεύουσες του εξωτερικού για να αναπτύξει το δικό του νεοφιλελεύθερο αφήγημα για την χώρα. Στον πρόεδρο Macron με τον οποίο μίλησαν τετ α τετ στα γαλλικά υποσχέθηκε την αφορά φρεγατών και εκσυγχρονισμό των Μιράζ. Στην Angela Merkel πρόσφερε ευνοϊκό περιβάλλον στην ΔΕΗ για να τοποθετηθούν γερμανοί επενδυτές. Στον κινέζο πρόεδρο έχει ήδη δώσει την επέκταση της Cosco ενώ με τους αμερικανούς είναι ανοικτή η ανανέωση της Σούδας που ζητούν να μην είναι μονοετής.

Η συνάντηση με τον Mark Rutte είναι σήμερα στις 14.15 ώρα Ελλάδος. Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης θα πάει στο Αϊντχόβεν  και θα επισκεφθεί την Brainport Region και συγκεκριμένα το Eindhoven University of Technology.  Όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού “με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον του για τις νέες τεχνολογίες, και πως αυτές μπορούν να στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να επισκεφθεί μια περιοχή της Ευρώπης που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης”. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, είναι να αναπτυχθούν συνέργειες με την ολλανδική πλευρά και να εξεταστούν συμπράξεις στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας.

Η επίσκεψη αρχικά επρόκειτο να είναι διήμερη αλλά τελικά το πρόγραμμα συμπυκνώθηκε σε διεκπεραίωση μίας ημέρας./ibna