Ρουμανία: Αίτημα για πρόωρες εκλογές θέτει το USR

Ρουμανία: Αίτημα για πρόωρες εκλογές θέτει το USR

Προηγείται ο Iohannis στις δημοσκοπήσεις

Ο Πρόεδρος του USR, Dan Barna δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Κοινοβούλιο, ότι η συμμαχία USR-PLUS δεν μπορεί να εισέλθει στην κυβέρνηση παρά μόνο υπό τις προϋποθέσεις μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ρουμανία. « Η λύση των πρόωρων εκλογών είναι αυτή στην οποία πιστεύουμε ». Ο Barna αναγνώρισε ότι η Κυβέρνηση Dăncilă δεν « έχει καμία νομιμότητα » και ζήτησε από το κοινοβούλιο μια πολιτική συμφωνία για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν οι εκλογές να πραγματοποιηθούν μετά τις Προεδρικές Εκλογές.

Προηγείται στις δημοσκοπήσεις για την Προεδρία ο Iohannis, το PNL για τις βουλευτικές

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας δημοσκόπησης του IMAS για λογαριασμό του  Europa FM σχετικά με τις Προεδρικές Εκλογές, το 44,6% της πρόθεσης ψήφου εμφανίζει ως φαβορί των εκλογών τον Πρόεδρο Klaus Iohannis. Ακολουθεί ο Dan Barna, Πρόεδρος της USR και υποψήφιος της Συμμαχίας USR-PLUS, με 17,3%. Ο Victor Ponta, Πρόεδρος της Pro România, καταλαμβάνει την τρίτη θέση, με 14% της πρόθεσης ψήφου, και ακολουθεί ο Călin Popescu Tăriceanu, Πρόεδρος της Συμμαχίας ALDE, με 12,7%. Η Viorica Dăncilă, υποψήφια του PSD για την Προεδρία με 8,4%, ακολουθεί ο Kelemen Hunor, Πρόεδρος του UDMR, με 2,4%, και ο Eugen Tomac, Πρόεδρος του PMP, με 0,6%.

Όσον αφορά στις Βουλευτικές Εκλογές, μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι σίγουρα  θα πάνε να ψηφίσουν, το 28,4% θα ψηφίσει το PNL. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το USR με 19,8%, ακολουθούμενο από το PSD με 17,9% (και τα δύο κόμματα σημείωσαν πτώση περίπου κατά δύο μονάδων από τον Ιούλιο). Το Pro România βρίσκεται στην τέταρτη θέση (8,7%), ακολουθούμενο από το lALDE (7,4%), le PLUS (5,5%), το UDMR (4,6%) και το PMP (2,9%) .

Μιαν άλλη δημοσκόπηση του IRSOP, που δημοσιεύεται στην Evenimentul zilei, αναφέρει μια διαφορετική κατάταξη όσον αφορά τις Προεδρικές Εκλογές. Ο Klaus Iohannis καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 31,8%, αλλά ακολουθεί η Viorica Dăncilă με ποσοστό 18,3%. Τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Dan Barna, με το 16,1% των προθέσεων ψήφου.

Νέες υποψηφιότητες για τις Προεδρικές εκλογές

Το UDMR ανακοίνωσε την Παρασκευή, τον Αρχηγό του κόμματος Kelemen Hunor ως υποψήφιο για τις Προεδρικές Εκλογές, ενώ άλλη μια υποψηφιότητα ανακοινώθηκε και είναι αυτή του επιχειρηματία  Viorel Cataramă. Κι άλλες υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα όπως: Ioan Huntai και Alexandru Cumpănașu, ως ανεξάρτητοι και Cătălin Berenghi για το DAC./ibna