Το λίθιο, «μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες για την Σερβία»

Το λίθιο, «μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες για την Σερβία»

Ως “μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες για την Σερβία” έχει χαρακτηρίσει το λίθιο ο πρόεδρος της χώρας, Aleksandar Vučić.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, η Σερβία θα μπορούσε να ανταγωνιστεί σε παραγωγή την Κίνα, η οποία ως κορυφαία παραγωγός μπαταριών λιθίου επενδύει στην ανάπτυξη του κλάδου.

Ο όγκος των κοιτασμάτων, όπως επισημαίνεται, δεν έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο υπολογίζεται ότι υπάρχουν έως και 200 εκατομμύρια τόνοι λιθίου προς εξόρυξη.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη ενός εκατομμυρίου τόνων στην Σερβία, καθιστώντας την χώρα την πλουσιότερη πηγή λιθίου στην Ευρώπη.

Το ενδιαφέρον τους στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη εκδηλώσει δύο “μεγάλοι”, οι εταιρείες Rio Tinto και Jadar Lithium.

“Θα ήταν θεόσταλτο δώρο εάν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη αποθεμάτων λιθίου”, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο κάτοικος ενός μικρού χωριού, ενώ ένας άλλος υπογράμμισε ότι “το άνοιγμα ενός ορυχείου θα ήταν ανάσα μιας νέας ζωής, καθώς δεν υπάρχει απολύτως τίποτα για τους νέους ανθρώπους”.

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας Rio Tinto αναφέρεται ότι το λίθιο έχει “μεγάλη σημασία για την Σερβία” και ότι “παίζει σημαντικό ρόλο για ένα μέλλον, όπου εξοικονομείται ενέργεια”.

Η πρώτη πιθανή ημερομηνία εξόρυξης απέχει ωστόσο καθώς δεν προβλέπεται να γίνει κάποια κίνηση πριν από το 2023.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η τιμή του μετάλλου κινείται πτωτικά, καθώς υπάρχει ο φόβος υπερπροσφοράς, λόγω της συστηματικής αναζήτησης αποθεμάτων ανά τον κόσμο και εξαιτίας της ασταθείας που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία./ibna