Αντιδράσεις προκαλεί η κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου

Αντιδράσεις προκαλεί η κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου

Το πρώτο μέρος της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών αιτούντων άσυλο από το νησί της Λέσβου στην Βόρεια Ελλάδα ολοκληρώθηκε σήμερα. Με στόχο την αποσυμφόρηση του νησιού 640 άτομα μεταφέρονται στην Θεσσαλονίκη και από εκεί σε κέντρα φιλοξενίας, πρώτα στο Κιλκίς, και στην συνέχεια σε άλλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αύριο προγραμματίζεται η μεταφορά άλλων 720 αιτούντων άσυλο.

Η αύξηση των προσφυγικών ροών τις τελευταίες εβδομάδες έχει ως αποτέλεσμα οι υπάρχουσες δομές στην Λέσβο να μην μπορούν να ανταποκριθούν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στην Μόρια. Με μέγιστη χωρητικότητα τις 3.500, στις αρχές Αυγούστου ήταν 5.000, αριθμός που ξεπέρασε τις 10.000 με την διακοπή του προγράμματος μετεγκαταστάσεων στην ενδοχώρα. Έτσι το κέντρο της Μόριας είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στην Ευρώπη.

Με στόχο την αποσυμφόρηση και την αντιμετώπιση της νέας έξαρσης των προσφυγικών ροών σε έκτακτη σύσκεψη το Σάββατο η κυβέρνηση αποφάσισε μεταξύ άλλων αφενός την επανέναρξη των μεταφορών στην ηπειρωτική Ελλάδα και αφετέρου την κατάργηση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε δεύτερο βαθμό, όπως ίσχυε έως σήμερα. Σε περίπτωση απόρριψης σε πρώτο βαθμό στόχος είναι η άμεση επιστροφή στην χώρα προέλευσης.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κατάργησή της εξέτασης σε δεύτερο βαθμό των αιτημάτων ασύλου παραβιάζει κατάφωρα το Κοινοτικό Δίκαιο και τη Νομολογία, ενώ έρχεται σε αντίθεση και με την πρακτική προηγμένων χωρών στις διαδικασίες ασύλου, “όπως η Αγγλία, που εφαρμόζουν αυτή τη διαδικασία εδώ και δεκαετίες”. Όπως εκτιμά μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση  η κατάργησή του θα οδηγήσει όλες τις αιτήσεις που απορρίπτονται στα Δικαστήρια, όπως προβλέπεται στο Διοικητικό Δίκαιο, κάτι που αναμένεται να επιφέρει πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη έκδοση αποφάσεων, “δημιουργώντας, εξάλλου, προβλήματα συμφόρησης στα Δικαστήρια αλλά και μεγάλες επιβαρύνσεις και εκμετάλλευση των αιτούντων”.

Κυβερνητικές πηγές καταλόγιζαν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει δημιουργήσει ένα παράλογο νομικό κατασκεύασμα, “μοναδικό, πολύπλοκο, το οποίο οδηγεί σε ανακύκλωση αιτήσεων ασύλου εις το διηνεκές”. Όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, μόνοι επωφελούμενοι είναι  “οι έμποροι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι διακινητές και λοιποί εισπράττοντες αμοιβές από τους μετανάστες και πρόσφυγες”. “Η ενεργητική ασφάλεια δεν σημαίνει παρανομία, αλλά συνιστά υποχρέωση κάθε χώρας και ασκείται από κάθε χώρα της Ε.Ε. πλην της Ελλάδας του ΣΥΡΙΖΑ”, υπογραμμίζει το υπουργείο προστασίας του πολίτη.

Στις κυβερνητικές αποφάσεις αντέδρασαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ έντονη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει ο Γ. Σακελλαρίδης, η κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών γίνεται κόντρα “στο μισό κοινοτικό, προσφυγικό και διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”. “Ή δεν ξέρουν γιατί υπάρχουν αυτές οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου ή δεν τους ενδιαφέρει”, τονίζει ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας καταλήγοντας πως: “Σε κάθε περίπτωση θα χάσουν”. Όπως εκτιμούν πολλοί, η απόφαση της κυβέρνησης αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε./ibna