Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέου κύκλου βίας στη Δυτική Όχθη της Γάζας

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέου κύκλου βίας στη Δυτική Όχθη της Γάζας

Η σημερινή στασιμότητα στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή προκαλεί σοβαρή ανησυχία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ekaterina Zaharieva, στις 2 Σεπτεμβρίου σε συνομιλίες στη Σόφια με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Riyad al-Maliki, σύμφωνα με δήλωση του βουλγαρικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Ως αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικών προοπτικών, ενδέχεται να υπάρξουν νέες εκδηλώσεις βίας και έντασης τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη», δήλωσε η Zaharieva.

Η ίδια είπε ότι η επανάληψη των ανοικτών και άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η συμμόρφωση με τις διεθνείς συμφωνίες του Όσλο και του Παρισιού, ήταν στο επίκεντρο της λύσης.

Η Βουλγαρία και η ΕΕ επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για την εξεύρεση λύσης στην παλαιστινιακή-ισραηλινή σύγκρουση σύμφωνα με την αρχή των δύο χωρών για ειρηνική και ασφαλής συνύπαρξη, δήλωσε το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Ζητάμε να αποφύγουμε οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση στην περιοχή”, δήλωσε ο Zaharieva.

Η δήλωση αναφέρεται στα λεγόμενα του Al-Maliki, λέγοντας ότι η ασφάλεια και η ειρήνη μεταξύ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ επηρεάζουν όχι μόνο την περιοχή αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Ευχαρίστησε τη Βουλγαρία και είπε ότι η χώρα «θα μπορούσε να αποτελέσει γέφυρα στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης».

“Έχουμε πολλά χρόνια συνεργασίας στην εκπαίδευση. Περισσότεροι από 5000 Παλαιστίνιοι έχουν αποφοιτήσει στη Βουλγαρία και είναι η γέφυρα μεταξύ μας”, δήλωσε ο Zaharieva.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα ενός Βουλγάρου προξένου που θα επισκέπτεται τη Ραμάλλα δύο φορές την εβδομάδα προκειμένου να διευκολύνει την έκδοση βίζας για τους Παλαιστινίους.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να διεξαχθεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Συνεργασίας Βουλγαρίας-Παλαιστίνης το επόμενο έτος, η οποία θα επανεξετάσει όλες τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο πλευρών και θα καθορίσει μια σαφή ατζέντα για μελλοντική συνεργασία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών./ibna