Οριστική άρση των capital controls στην Ελλάδα

Οριστική άρση των capital controls στην Ελλάδα

Ήρθησαν σήμερα -και τυπικά- μετά από τέσσερα χρόνια τα capital controls στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η διαδικασία είχε προετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και η υλοποίησή της πραγματοποιήθηκε από τη σημερινή.

Η περίοδος μετά την άρση των capital controls θα συνοδευτεί μεσοπρόθεσμα από περισσότερες εισροές κεφαλαίων παρά από εκροές, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, υποστηρίζοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση δεν οδηγεί μόνο ο μειωμένος κίνδυνος της χώρας, αλλά και τα αρνητικά επιτόκια στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στους πρώτους επτά μήνες του 2019, οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά ποσό ελαφρά υψηλότερο των 4 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η απόδοση των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων από το 4%-4,5% έπεσε κάτω από το 2% και μέσα σ’ αυτό το κλίμα αναμένεται η άρση των capital controls να λειτουργήσει στο πεδίο της ψυχολογίας. Ενδεχομένως λοιπόν να πειστούν ορισμένοι Έλληνες αποταμιευτές του εξωτερικού να φέρουν πίσω μέρος των αποταμιεύσεών τους στις ελληνικές τράπεζες».

Ανάλογη συμπεριφορά αναμένεται να δείξουν πέραν από τους ιδιώτες αποταμιευτές και οι επιχειρήσεις, οι οποίες από την αρχή της χρονιάς έχουν ανεβάσει και αυτές τις καταθέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, η τάση αυτή είναι αρκετά μεγαλύτερη απ’ ό,τι φαίνεται στα νούμερα και στα χαρτιά.  Ειδικότερα, κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας, οι μεγάλες επιχειρήσεις έσπευδαν να χρησιμοποιήσουν το ανώτατο όριο των πιστωτικών τους γραμμών, δανειζόμενες μεγάλα ποσά, τα οποία στη συνέχεια τα κατέθεταν στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο είχαν εξασφαλισμένη ρευστότητα σε περίπτωση που οι τράπεζες σταματούσαν τις νέες χορηγήσεις , αλλά παράλληλα θα μπορούσαν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους σε περίπτωση επιβολής capital controls.

Οι επιχειρήσεις ήδη σταδιακά κατά το τελευταίο 1,5 χρόνο  έχουν αρχίσει να επαναπατρίζουν χρήματα από το εξωτερικό, με τα οποία περιορίζουν τον τραπεζικό τους δανεισμό./ibna