Ρουμανία: Εν μέσω κυβερνητικής κρίσης ξεκινά η δεύτερη κοινοβουλευτική σύνοδος

Ρουμανία: Εν μέσω κυβερνητικής κρίσης ξεκινά η δεύτερη κοινοβουλευτική σύνοδος

Ξεκινά σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία η δεύτερη τακτική κοινοβουλευτική Σύνοδος στη Ρουμανία. Η τακτική σύνοδος ξεκινά με πιθανή αλλαγή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μετά την απόσυρση της Συμμαχίας των Δημοκρατών και των Φιλελεύθερων (ALDE) από την κυβέρνηση. Στη Γερουσία, αναμένεται σήμερα, να πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση του Προέδρου Calin Popescu-Tariceanu (ALDE), ο οποίος ανακοίνωσε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα παραιτηθεί από την προεδρία της Γερουσίας.

Η Viorica Dancila, αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) δήλωσε το Σάββατο, ότι μετά την παραίτηση του  Calin Popescu-Tariceanu από τη θέση του, ένας από τους αντιπροέδρους του PSD θα μπορούσε να ορισθεί προσωρινός Πρόεδρος. Αρνήθηκε ότι είχε η ίδια συζητήσεις με τον αρχηγό του ALDE, Daniel Zamfir, για την Προεδρία της Γερουσίας και την αλλαγή του κόμματος. Η Αντιπρόεδρος του PSD Gabriela Firea  δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ του PSD και άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη διατήρηση της πλειοψηφίας.

Ο Γερουσιαστής Ilie Nita δήλωσε ήδη από την περασμένη εβδομάδα ότι παραιτήθηκε από το ALDE και προσχώρησε στο PSD, και σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία θα πρέπει να ανακοινωθεί επίσημα κατά την ολομέλεια της Γερουσίας. Σύμφωνα με τους κανόνες της Γερουσίας, ο Πρόεδρος εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία και κάθε κοινοβουλευτική ομάδα μπορεί να υποβάλει μόνο μια πρόταση. Πρόεδρος της Γερουσίας εκλέγεται αυτός που λαμβάνει στον πρώτο γύρο την πλειοψηφία των ψήφων των παρόντων Γερουσιαστών./ibna