Η Ουάσιγκτον στοχεύει στην επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου

Η Ουάσιγκτον στοχεύει στην επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου

Ο έμπειρος διπλωμάτης Matthew Palmer θα είναι ο Ειδικός Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο αναμενόμενος διορισμός του αντιπροσωπεύει την τελευταία ώθηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αντιμετώπιση των εντάσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, δύο δεκαετίες μετά από μια ένοπλη σύγκρουση που πυροδότησε μια παρέμβαση του ΝΑΤΟ και τελικά οδήγησε στο διαχωρισμό και την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειες για την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.

Ο διάλογος αυτός ο οποίος τελούσε υπό την αιγίδα της ΕΕ αναστάλθηκε το Νοέμβριο του περασμένου έτους λόγω των τελωνειακών δασμών επί των προϊόντων της Σερβίας που επέβαλε το Κοσσυφοπέδιο

Οι πηγές του IBNA λένε ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν.

Μετά τις εκλογές του Κοσσυφοπεδίου, αναμένεται νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, με την τελική συμφωνία να αναμένεται να επιτευχθεί τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, να διορίσει τον Palmer στη θέση έγινε αποδεκτή τόσο από την Πρίστινα όσο και το Βελιγράδι.

«Χαιρετίζω τον αυξανόμενο ρόλο των ΗΠΑ στην ενσωμάτωση του Κοσσυφοπεδίου και ολόκληρης της περιοχής μας στο Ευρω-Ατλαντικό Club», δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci.

Ο ανώτερος διπλωμάτης του Κοσσυφοπεδίου, Behgjet Pacolli, δήλωσε ότι ο Palmer είναι πολύ καλός φίλος του Κοσσυφοπεδίου και υποστηρικτής της ένταξής του στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στον ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, Ivica Dacic, θεωρεί το ραντεβού ως ένδειξη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να βρει λύση στο διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

«Αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επισημοποιήσουν με κάποιο τρόπο αυτό που λένε επανειλημμένα και αυτό είναι το να ενθαρρύνουν την ταχεία επίλυση του θέματος, δηλαδή να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη στα Δυτικά Βαλκάνια να οικοδομήσουν περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», είπε.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Ειδικός Εκπρόσωπος Matthew Palmer θα ταξιδέψει στη Σλοβενία για να παρακολουθήσει το Στρατηγικό Φόρουμ του Bled.

Θα εκπροσωπήσει επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες στη συνάντηση των Διευθυντών των χωρών Quint για τα Βαλκάνια στις Βρυξέλλες και θα παρακολουθήσει συναντήσεις στη Βιέννη και στην Ποντγκόριτσα στις 4 και 10 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα”./ibna