Ερντογάν: Η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί την Αν. Μεσόγειο από τις κερκίδες

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί την Αν. Μεσόγειο από τις κερκίδες

Εμείς αυτή τη στιγμή θα συνεχίσουμε τις έρευνές μας σε όλα αυτά τα πεδία που μας έχουν δοθεί, το μήνυμα του Τούρκου προέδρου

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Επανέρχεται ο Ερντογάν στο θέμα της Αν. Μεσογείου, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει στάση όσο αφορά τα ενεργειακά.  «Η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί τα γεγονότα της Ανατολικής Μεσογείου από την κερκίδα», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος ενώ υποστήριξε ότι «δεν γίνεται να είσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς επίδειξη παρουσίας στο πεδίο της μάχης».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη πως η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη και γι’ αυτό έχει δικαίωμα παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι με τον ίδιο τρόπο έχει και η Ελλάδα, η Βρετανία και η ΕΕ, όπως είπε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι ίδιοι δεν είναι από αυτούς που «κάνουν πολιτική με το στόμα των Ε/Κ, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών θεμάτων». Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι «στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται η Αμερική, βρίσκεται η Βρετανία, βρίσκεται η Γαλλία, βρίσκεται το Κατάρ, μόνο η Τουρκία δεν βρίσκεται», ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «έχει μάτια αλλά δεν βλέπει».

«Ολόκληρο Γιαβούζ είναι εκεί και δεν το βλέπει. Δεν βλέπει το Μπαρμπαρός. Τέσσερα πλοία, δύο γεωτρύπανα και δύο ερευνητικά πλοία. Όλα είναι εκεί με γιγαντιαίες σημαίες μας πάνω τους. Και αυτές δεν τις βλέπει», ανέφερε. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Δύση απειλεί την Τουρκία λέγοντάς της να αποσύρει τα πλοία της αλλά ως απάντηση η Τουρκία στέλνει τις φρεγάτες της, τα πλοία της, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της.

«Εμείς αυτή τη στιγμή θα συνεχίσουμε τις έρευνές μας σε όλα αυτά τα πεδία που μας έχουν δοθεί. Επειδή ολόκληρη η Κύπρος έχει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε κι εμείς δικαιώματα, έχει και ο νότος. Αλλά εμείς, ως Τουρκία είμαστε εγγυήτρια δύναμη και έχουμε δικαίωμα παρουσίας εκεί. Με τον ίδιο τρόπο η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη, με τον ίδιο τρόπο η Βρετανία, με τον ίδιο τρόπο η ΕΕ. Αλλά κανείς δεν έχει δικαίωμα να μας πει ‘γιατί είστε εκεί’. Ιδού είμαστε εκεί”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν./ibna