Πιθανή συνάντηση Lute με Αναστασιάδη-Akinci αύριο

Πιθανή συνάντηση Lute με Αναστασιάδη-Akinci αύριο

Τι ειπώθηκε μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Jane Hole Lute.

Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν μια παραγωγική συνάντηση με επίκεντρο την αποστολή της κας Lute για την προετοιμασία όρων αναφοράς και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε τη θέση του και τη θετική προσέγγιση του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ήγειρε βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και γενικότερα τις προκλήσεις από τουρκικής πλευράς, όπως και το μέγα θέμα που δημιουργείται από τις παράνομες επεμβάσεις και εξαγγελίες που γίνονται σχετικά με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Η κα Lute θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Mustafa Akinci και ενδέχεται να υπάρξει αύριο περαιτέρω συνέχεια των διαβουλεύσεων, χωρίς να αποκλείεται, αν αυτό θα είναι υποβοηθητικό, και μια κοινή συνάντηση.

Ερωτηθείς αν η κα Lute έλαβε υπόψη το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος έχει εγείρει αυτά τα θέματα, τα οποία βεβαίως λαμβάνονται υπόψη στην προσπάθεια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτή τη στιγμή, και με δεδομένο ότι αύριο πιθανώς να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, είναι καλύτερα να περιοριστούμε σε αυτά που γνωρίζουμε σήμερα».

Κληθείς να πει αν η κα Lute μετέφερε κάποιο μήνυμα από τον ΓΓ των ΗΕ ή προτάσεις για να σπάσει το αδιέξοδο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κα Lute έχει οδηγίες και εντολή από τον ΓΓ των ΗΕ, αυτό είναι δεδομένο, και εργάζεται για την προσπάθεια να διαμορφωθούν μεταξύ των δύο πλευρών όροι αναφοράς για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις».

Σε ερώτηση αν αυτή τη στιγμή είναι στον «αέρα» η διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή τη στιγμή έγινε μια δημιουργική, παραγωγική συζήτηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόθυμος και διατεθειμένος να συνεχίσει τη συνεργασία και με την κα Lute και με τον κ. Akinci».

Ως προς το αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι θετικός για κοινή συνάντηση αύριο με την κα Lute και τον κ. Akinci, οι πληροφορίες λένε πως ναι αλλά μένει να φανεί και το αποτέλεσμα που θα έχει αποκομίσει η κ. Lute./ibna