Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση φέρνει η τροπολογία για τον διοικητή της ΕΥΠ

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση φέρνει η τροπολογία για τον διοικητή της ΕΥΠ

Κόκκινο χτύπησε το θερμόμετρο της πολιτικής σύγκρουσης  στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με αφορμή την κατάθεση νομοσχεδίου με την μορφή του κατεπείγοντος και την τροπολογία που αλλάζει τα κριτήρια για την τοποθέτηση στη θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Αποχώρησαν από την συζήτηση ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ διαμαρτυρόμενοι για την διαδικασία, με την συζήτηση να διεξάγεται σε υψηλούς τόνους.

Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία για τον διορισμό στη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση. Με βάση τη προηγούμενη ρύθμιση, ο διοικητής της ΕΥΠ θα έπρεπε να έχει πτυχίο πανεπιστημίου και διοικητική εμπειρία, αλλά με την αλλαγή αρκεί μόνο η δεύτερη.

Για “πρωθυπουργικό σκάνδαλο” έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. “Ποιος σας αναγκάζει να εξευτελιστείτε έτσι και να μην κάνετε μια άλλη επιλογή που θα ικανοποιεί τα κριτήρια του νόμου; Γιατί εξευτελίζετε την ΕΥΠ αλλά και την κυβέρνηση στα μάτια του συνόλου της διεθνούς κοινότητας;”, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας τον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία.

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούσης κατήγγειλε τον Κ. Μητσοτάκη πως αντί να αλλάξει “τον παράνομο Διοικητή της ΕΥΠ που διόρισε, τελικά αλλάζει-εκ των υστέρων-για χάρη του το Νόμο”. “Ποιος τον αναγκάζει να διαπράττει αυτή τη σκανδαλώδη νομοθετική αλλαγή; Ποιος τον «κρατάει»;” διερωτήθηκε.

Την δυνατότητα της  κυβέρνησης να θέτει όρους για να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και της εθνικής ασφάλειας υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης που υποστήριξε την τροπολογία λέγοντας πως δεν αλλάζουν καθόλου τα απαραίτητα προσόντα για τον διοικητή. Υποστήριξε δε πως δεν υπάρχει αναδρομικότητα στην διάταξη και ότι ορίζονται τα προσόντα προκειμένου να οριστεί ο νέος διοικητής. “Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος”, σημείωσε βουλευτής της Ν.Δ. κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως θέτει ζητήματα εθνικής ασφάλειας με “ιταμό ύφος” στο κοινοβούλιο.

“Δεν θα ανεχθούμε διαδικασία ούτε τις πολιτικές επιλογές που δίνουν λάθος μήνυμα στη κοινωνία. Βάζουν τους «δικούς μας» προσαρμόζοντας το νόμο στις επιλογές μας όχι το αντίθετο”, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Β. Κεγκέρογλου, ζητώντας την απόσυρση. Για φωτογραφική διάταξη μίλησε το ΚΚΕ.

Σημειώνεται ότι η επιλογή Π. Κοντολέων για την θέση του διοικητή της ΕΥΠ είχε προκαλέσει εντάσεις ήδη από τον προηγούμενο μήνα που έγινε γνωστή. Όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση στο σύνολο της, δεν είχε τα τυπικά προσόντα ούτε αναγνωρισμένο πτυχίο ενώ είχε διατελέσει διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας security. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας είχε ρωτήσει στην βουλή τον πρωθυπουργό εαν προτίθεται να αλλάξει τον νόμο στις 6 Αυγούστου, με τον Κ. Μητσοτάκη να διαβεβαιώνει πως “κανέναν νόμο δεν θα αλλάξουμε”./ibna