Προδρόμου: Ελπίζουμε η Τουρκία να σταματήσει την πολιτική της έντασης

Προδρόμου: Ελπίζουμε η Τουρκία να σταματήσει την πολιτική της έντασης

Έπεται η κάθοδος της Jane Lute

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Στα όσα αναμένεται να συμβούν στην Κύπρο με την έλευση της απεσταλμένης των ΗΕ Jane Hole Lute αλλά και για την πολιτική της έντασης που ακολουθεί η Τουρκία, μίλησε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Η ελπίδα όπως και ο ίδιος την εξέφρασε, είναι ότι η Τουρκία θα φανεί διατεθειμένη να διαπραγματευτεί μια λύση για όλους τους Κυπρίους και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσει την πολιτική της έντασης,.

Ελπίζουμε, πρόσθεσε, ότι η Τουρκία θα φανεί διατεθειμένη να διαπραγματευτεί μια λύση για όλους τους Κυπρίους και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσει την πολιτική της έντασης. Οι ενέργειες της είναι πάντοτε παράνομες, έχουν καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα, και την ΕΕ. Η Τουρκία δεν πρέπει να αυταπατάται, δεν είναι αυτός ο τρόπος για να συμμετάσχει στην ενεργειακή εξίσωση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Εάν η Τουρκία θέλει συνεργασία και στον ενεργειακό τομέα, όχι μόνο με την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και με τα άλλα κράτη και σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό ενεργειακό διάδρομο που δημιουργείται θα πρέπει να βαδίσει σύμφωνα με τον διεθνή νόμο και όχι αυθαίρετα».

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή ενέργεια του κ. Ozersay στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι επικεντρωμένος στις συζητήσεις με την κα Lute και τις συζητήσεις της κας Λουτ με τον κ. Ακκιντζί, και όχι με τον κ. Ozersay. Ελπίζουμε ότι θα γίνει κατορθωτό να γίνει αυτό το βήμα που χρειάζεται στις συζητήσεις με την κα Lute για να φτάσουμε με τον ΓΓ στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Τα όσα καθημερινά και εν πολλοίς προπαγανδιστικά προβάλλονται για την Αμμόχωστο είναι απολύτως άκυρα. Υπάρχουν και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας,  αλλά και οι μέχρι τώρα συζητήσεις για το Κυπριακό.

Η τουρκική πλευρά έχει καταθέσει στη διαπραγμάτευση που έγινε το προηγούμενο διάστημα στη Γενεύη και στο Crans Montana, πρόταση επί του εδαφικού που, όπως είναι το αυτονόητο, περιλαμβάνει την Αμμόχωστο στην πλευρά που θα είναι υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Αυτά που γίνονται τώρα εκλαμβάνονται ως προκλήσεις και πιθανώς απόπειρες για να δυσχεράνουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος είναι επικεντρωμένος στην επίσημη προσπάθεια που θα γίνει με την κα Lute».

Ερωτηθείς αν θα γίνουν κάποια διαβήματα σε σχέση με τις προκλητικές ενέργειες του κ. Ozersay στην Αμμόχωστο, ο Εκπρόσωπος είπε «να είστε βέβαιοι ότι όποτε γίνονται ενέργειες που απαιτούν διαβήματα, αυτά γίνονται χωρίς από την πλευρά μας να έχουμε την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε γλώσσα προπαγάνδας»./ibna