Στον “χορό” των ερευνών για υδρογονάνθρακες μπαίνει και η Κροατία

Στον “χορό” των ερευνών για υδρογονάνθρακες μπαίνει και η Κροατία

Τέσσερις εταιρείες αναμένεται να αναλάβουν προσεχώς το έργο της αναζήτησης και μετέπειτα, εφόσον επαληθευτούν οι προσδοκίες, εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε έξι “οικόπεδα” στον θαλάσσιο χώρο στα ΒΔ της Κροατίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων AZU – Agencijom za Ugljikovodike, οι εν λόγω άδειες χορηγήθηκαν στον όμιλο INA – είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της Κροατίας, τον οποίο διαχειρίζονται o όμιλος MOL με έδρα την Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία, και η κυβέρνηση της Κροατίας- στην εταιρεία Vermilion Energy, με έδρα τον Καναδά, στην εταιρεία Aspect Croatia, με έδρα την Ουγγαρία – πρόκειται για θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας Aspect- και στην εταιρεία Crodux Derivati, με έδρα την Κροατία.

Η INA και η Crodux Derivati αναμένεται να αναλάβουν τις έρευνες σε δύο πεδία η καθεμία, ενώ η Vermilion και η Aspect Croatia θα πραγματοποιήσουν έρευνες σε ένα πεδίο η καθεμία.

Η περιοχή η οποία θα διερευνηθεί καλύπτει μία έκταση 14.000 τετραγωνικών χλμ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι άδειες θα έχουν ισχύ για 30 χρόνια.

Την ικανοποίηση του για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Κροατίας, Tomislav Coric, επισημαίνοντας ότι ο περιοχές αυτές έχουν δυνατότητες.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της χώρας είχε απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος τον Οκτώβριο 2018 διαθέτοντας προς διερεύνηση επτά πεδία και εισπράττοντας στην συνέχεια το ανάλογο ενδιαφέρον.

Η Κροατία καλύπτει το 80% των αναγκών της σε πετρέλαιο και το 60% των αναγκών της σε φυσικό άεριο από εισαγωγές./ibna