Ερντογάν: Θα χαλάσουμε παγίδες σε Συρία, Ιράκ και αν. Μεσόγειο

Ερντογάν: Θα χαλάσουμε παγίδες σε Συρία, Ιράκ και αν. Μεσόγειο

Συμπερίληψη της Αν. Μεσογείου στις «περιοχές ενδιαφέροντος» για ανάπτυξη ναυτικού της ΕΕ, ζήτησε ο Κύπριος ΥΠΑΜ

Του Μιχάλη Μιχαήλ

“Είμαστε έτοιμοι να χαλάσουμε όλες τις παγίδες που στήθηκαν εναντίον της χώρας μας στην βόρεια Συρία, το Ιράκ και την ανατολική Μεσόγειο”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο μήνυμά του για τη σημερινή εθνική επέτειο της ανεξαρτησίας της Τουρκίας το 1922 και της νίκης της κατά των Ελλήνων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος στο μήνυμά του ανέφερε συγκεκριμένα: “Οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψουμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων του έθνους μας και των Τ/κ”, προσθέτοντας ότι “το έθνος μας, όπως και χθες έτσι και σήμερα, είναι έτοιμο να επιδείξει την ίδια θυσία και θάρρος για την ανεξαρτησία και το μέλλον της πατρίδας”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ευχήθηκε για την εθνική εορτή στους Τούρκους που ζουν “στην Τουρκία, στην ‘τδβκ’ και σε κάθε γωνιά της γης”, όπως είπε.

Τι ζήτησε ο ΥΠΑΜ

Ο συντονισμός της παρουσίας πλοίων του πολεμικού ναυτικού κρατών μελών σε περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ΕΕ, συζητήθηκε κατά την Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας, στο Ελσίνκι, με τον Σάββα Αγγελίδη να ζητά να συμπεριληφθεί σε αυτές και η Ανατολική Μεσόγειος, λόγω της ανάπτυξης των ενεργειακών κοιτασμάτων, αλλά και των έκνομων τουρκικών ενεργειών.

Ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, συμμετείχε στις εργασίες της άτυπης συνάντησης που διοργάνωσε η Φινλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στις 28 και 29 Αυγούστου, για τα θέματα Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ.

Όπως δήλωσε ο κ. Αγγελίδης στο ΚΥΠΕ, η συζήτηση για τον συντονισμό του ναυτικού της ΕΕ βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο και αποσκοπεί στην προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας συγκεκριμένων περιοχών της Ένωσης. Η προεργασία για το θέμα έχει ήδη ξεκινήσει σε επίπεδο Επιτροπών του Συμβουλίου, είπε. Κατά την παρέμβασή του στην Άτυπη Σύνοδο, ο κ. Αγγελίδης ζήτησε να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια για τα σημεία που θα μπορούν να χαρακτηριστούν ως «περιοχές ενδιαφέροντος» και στα οποία θα δικαιολογείται η παρουσία πολεμικού ναυτικού της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι επιχειρηματολόγησε για τη συμπερίληψη της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, κάνοντας αναφορές στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Εξήγησε ότι ο στόχος της ανάπτυξης των κοιτασμάτων αυτών είναι να δημιουργηθεί μια εναλλακτική πηγή προς την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε, επηρεάζεται άμεσα η Ένωση και η περιοχή μπορεί να χαρακτηριστεί ως «περιοχή ενδιαφέροντος».

Ο Υπουργός έθεσε παράλληλα τη διάσταση των τουρκικών ενεργειών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους ομολόγους του για τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας./ibna