Οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας στη Β-Ε καλούν τις αρχές να προχωρήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης

Οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας στη Β-Ε καλούν τις αρχές να προχωρήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης

Ο σχηματισμός κυβέρνησης και η συνεχής πρόοδος προς μεταρρυθμίσεις που συνάδουν με τους υφιστάμενους στόχους και δεσμεύσεις εξωτερικής πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας βήματα για τη χώρα και το μέλλον της, τόνισαν σε κοινή δήλωση οι πρεσβείες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Β-Ε υποστήριξε επίσης τη δήλωση.

«Η απόφαση αναβολής της συνόδου της Προεδρίας της Β-Ε υπογραμμίζει την ανάγκη συμβιβασμού και οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και ηγετών της Β-Ε».

Παραμένουμε προσηλωμένοι στο να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα που θα φέρει ευημερία σε όλους τους πολίτες της Β-Ε. Η διαμόρφωση κυβερνήσεων και η συνεχής πρόοδος προς μεταρρυθμίσεις που συνάδουν με τους υφιστάμενους στόχους και δεσμεύσεις εξωτερικής πολιτικής είναι αποφασιστικά επόμενα βήματα για τη Β-Ε και το μέλλον της.

Επαναβεβαιώνουμε τη σταθερή μας δέσμευση για ισχυρά και αποτελεσματικά κρατικά θεσμικά όργανα και καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σέβονται πλήρως και να υποστηρίζουν το σύνταγμα και τους νόμους της Β-Ε», αναφέρει η δήλωση των διεθνών αντιπροσώπων.

Ο απερχόμενος επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Β-Ε, Lars Gunnar Wigemark, δήλωσε σε συνέντευξή του για εφημερίδα της Β-Ε ότι οι αρχές της χώρας θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εάν δεν επιτευχθεί λύση στο πρόβλημα της εφαρμογής των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Η Wigemark πιστεύει ότι είναι σημαντικό να βρεθεί ένας τρόπος για την εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη από τους ηγέτες των SDA, HDZ και SNSD μέχρι την καθορισμένη προθεσμία της 5ης Σεπτεμβρίου.

«Δεν είναι αδύνατο, με αρκετή καλή θέληση, να συζητηθούν όλες τις λεπτομέρειες. Αν όμως ορισμένοι συνεχώς θέτουν υπό αμφισβήτηση το αν υπάρχουν καλές ή κακές προθέσεις … Ας παίξει η Προεδρία της Β-Ε το ρόλο της, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού του Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών, καθώς η διαδικασία επαλήθευσης του υποψηφίου έχει ήδη ολοκληρωθεί», είπε.

Σύμφωνα με την Wigemark, το επόμενο βήμα είναι να επιτευχθεί συμφωνία και να κατατεθεί το όνομα του ορισθέντος προέδρου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Β-Ε. Αυτό που παραμένει είναι η διαβούλευση στο Κοινοβούλιο, οπότε ενδέχεται να υπάρξει η δυνατότητα να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο η δυνατότητα να ζητηθεί η επανάληψη της διαδικασίας.

“Δεν διαθέτετε μέσο εκλογών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και υποθέτω ότι στις περισσότερες χώρες, εάν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία θα γίνονταν νέες εκλογές. Και αν μπορώ να κάνω μια σύσταση, θα ήταν αυτή. Έχετε εξαντλήσει την εντολή προηγούμενης σύγκλησης, δεν έχουν προκύψει αποτελέσματα από τις εκλογές και η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ακόμη και στο Κοσσυφοπέδιο, έχουν νέες εκλογές. Εάν το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να το κάνει, νομίζω ότι μπορεί και η Β-Ε», δήλωσε ο Wigemark στη συνέντευξη του./ibna