Κυριάκος Μητσοτάκης: έχει ελαττώματα η συμφωνία των Πρεσπών

Κυριάκος Μητσοτάκης: έχει ελαττώματα η συμφωνία των Πρεσπών

Θα αμβλυνθούν με την ενταξιακή προοπτική

Αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης είχε στην συνομιλία του με Έλληνες δημοσιογράφους, μετά τις συναντήσεις του στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα. Είναι πολύ ωραίο να λες σε όλους ότι θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου, αυτό για το οποίο σε εξέλεξαν οι πολίτες». Ο πρωθυπουργός ο οποίος για μία ακόμη φορά είπε δημοσίως ότι δεν θέτει θέμα μείωσης των πλεονασμάτων ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι “στόχος του είναι να κλείσει σύντομα την τέταρτη αξιολόγηση πολύ σύντομα”. Καίτοι με την κ. Merkel συζήτησε κυρίως οικονομικά θέματα και την προοπτική επενδύσεων γερμανικών στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα στην ΔΕΗ λίγο μετά ο κ. Μητσοτάκης έλεγε: «Δεν περιορίζουμε τους ορίζοντες μας στην Γερμανία και στην Ευρώπη. Στις αρχές Νοεμβρίου θα βρεθώ στη Σαγκάη στο πλαίσιο της EXPO 2019 – στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα – και θα έχω συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κίνας». Και ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο νωρίτερα να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην χώρα μας ο πρόεδρος της Κίνας, το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να επιδιώκει την συνάντηση με τον πρόεδρο Trump στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΟΗΕ. Όπως έλεγε διπλωματική πηγή “παρότι ο πρόεδρος Trump έχει πολλά αιτήματα, η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι στην short list και υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες”.

Δέλεαρ η ΔΕΗ για προσέλκυση γερμανών επιχειρηματιών

Περιγράφοντας τον στόχο της επίσκεψής του είπε ο κ. Μητσοτάκης: Είμαι, λοιπόν, εδώ και για να αλλάξω συνολικά το πλαίσιο των ελληνο-γερμανικών σχέσεων. Δεν θέλω να συζητάμε μόνο για την αποπληρωμή του χρέους μας, για δημοσιονομικούς στόχους, αλλά να συζητάμε κυρίως για τις κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις”. Το δέλεαρ για τις επενδύσεις που ζητά ο κ. Μητσοτάκης είναι “ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που θέλουμε να δρομολογήσουμε και θα παρουσιάσουμε -ελπίζω μαζί με την Καγκελάριο- στις αρχές του χρόνου, ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων γύρω από την “πράσινη οικονομία”, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ηλεκτροκίνηση, παραγωγικές δραστηριότητες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον”. Φυσικά στο πρότζεκτ αυτό είναι και η ΔΕΗ για την οποία είπε δημοσίως ότι βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη φάση και προχωρούμε σε δραστικές κινήσεις, προκειμένου να την εξυγιάνουμε”. Αλλά για να εξυγιανθεί είπε ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να γίνουν επενδύσεις και οι γερμανοί έχουν και τεχνογνωσία αλλά και ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας.

Ελαττωματική η Συμφωνία των Πρεσπών

Αυτή την φορά και προκειμένου να αποφύγει τις επικρίσεις ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Μακεδονικό έστω και λακωνικά: “η Καγκελάριος γνωρίζει τις απόψεις μου, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία με σοβαρά ελαττώματα. Ελαττώματα τα οποία, όμως, μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων”. Ίσως γιατί αναφέρθηκε πρώτη στο θέμα και η κ. Merkel κάνοντας λόγο για την ενταξιακή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων αναφέρθηκε μετά από ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου λέγοντας: “Είναι ένα δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα αυτό και για την Ελλάδα και για τους Έλληνες. Γι’ αυτό, ακριβώς θα ελπίζαμε ότι αυτό το δύσκολο κεφάλαιο μπορεί κάποια στιγμή να κλείσει. Μετά την απόφαση που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Ελλάδα προχώρησε σε αποστολή μιας ρηματικής διακοίνωσης προς την Γερμανία, με την οποία ζητάμε επίσημα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την  επίλυση του ζητήματος αυτού. Εμείς προσβλέπουμε σε μια θετική ανταπόκριση και είμαι πεπεισμένος ότι η οριστική διευθέτηση αυτού του ζητήματος θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών μας”. Πάντως αναγνωρίζει ότι από την πλευρά της Γερμανίας δεν υπάρχει προθυμία για συζήτηση ενώ και ο ίδιος δεν θέλει το θέμα αυτό να δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών για τις οποίες όπως δήλωσε θέλει συνολικά να αλλάξει το πλαίσιό τους.

Στις καλένδες η μείωση των πλεονασμάτων

Παρομοίως δεν θέλει να δηλητηριάσει τις σχέσεις των δύο χωρών με το θέμα των πλεονασμάτων το οποίο παραπέμπει σε τεχνικές συζητήσεις στους θεσμούς: “ Δεν θέλω να συζητάμε μόνο για την αποπληρωμή του χρέους μας, για δημοσιονομικούς στόχους…Τα θέματα των Θεσμών αφορούν τους Θεσμούς, τα θέματα των διμερών σχέσεων αφορούν τις δύο χώρες. Και εμείς αυτό το οποίο θα κάνουμε πρώτα απ’ όλα είναι να κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία, ως μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση η οποία επαναφέρει το ζήτημα της ανάπτυξης στην πρώτη γραμμή.  Τα ζητήματα αυτά, εν καιρώ και την κατάλληλη στιγμή, θα συζητηθούν με τους θεσμούς και προφανώς, εφόσον αυτό χρειαστεί, σε διμερές επίπεδο”.

Συνεχίζοντας τέλος την επίδειξη γλωσσομάθειας ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τις επίσημες δηλώσεις του στην καγκελαρία στα γερμανικά -στο Παρίσι είχε μιλήσει με τον πρόεδρο Μακρόν και είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο France 24 στα γαλλικά./ibna