Να κατατεθεί στην βουλή η επιστολή Βαρβιτσιώτη σε Osmani ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ – update

Να κατατεθεί στην βουλή η επιστολή Βαρβιτσιώτη σε Osmani ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ – update

Την στήριξη της ενταξιακής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με επιστολή του στον  αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ, ο έλληνας υπουργός επισήμανε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας την “επιτακτική”. Το κρατικό πρακτορείο επισημαίνει ακόμα πως ο Μ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί “στρατηγική προτεραιότητα” η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών  Βαλκανίων στην ΕΕ.

Την κατάθεση της επιστολής στη Βουλή θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως προανήγγειλε ο τομεάρχης εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Με γραπτή του δήλωση ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών καλωσορίζει την επιστολή, επισημαίνοντας την αντίφαση με τα όσα υποστήριζε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία. “Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις εξηγήσεις του κυρίου Υπουργού προς όσους είχαν πιστέψει τα όσα δημαγωγικά υποστήριζε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία περί μειοδοσίας σε σχέση με την συμφωνία”, τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε το βασικό θέμα της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και την Νέα Δημοκρατία που από τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταψηφίσει την κύρωση της στο κοινοβούλιο. Στελέχη της Ν.Δ. είχαν χαρακτηρίσει την συμφωνία “επιβλαβή και ξεπούλημα” ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταγγείλει συναλλαγή της τότε κυβέρνησης με τη Ευρωπαϊκή ηγεσία.

“Η θέση μας για την Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει πως είναι μια συμφωνία με ελαττώματα που υπέγραψε η προηγούμενη Κυβέρνηση και δεσμεύει τη χώρα μας”, σχολίασε μέσω Facebook o Μ. Βαρβιτσιώτης παραθέτοντας τις σχετικές επιστολές.

Όπως ανέφερε, η εφαρμογή της Συμφωνίας συνεπάγεται την τήρηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Βόρεια Μακεδονία όπως η αλλαγή συμβόλων, η ονοματοδοσία, οι επιγραφές, τα  αγάλματα κλπ. “Εμείς ελέγχουμε την ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και θα πιέζουμε για την άμβλυνση των όρων της, προς όφελος των εθνικών συμφερόντων”, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών./ibna