Εντείνεται η πολιτική κρίση στην Ρουμανία λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές

Εντείνεται η πολιτική κρίση στην Ρουμανία λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές

Με δεικτικό τρόπο σχολίασε στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος της Ρουμανίας την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) και της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE) κατηγορώντας και τα δυο κόμματα ως ένοχα για την αποτυχία αυτής της κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος Iohannis δήλωσε “πως καταρχάς δεν δέχεται καμία πρόταση ανασχηματισμού από πλευράς της κυβέρνησης, όχι μόνο γιατί αυτή η κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της σύνθεση αλλά γιατί οι προτάσεις της είναι απλά απαράδεκτες”. Πρόσθεσε επίσης, ότι η παρούσα κυβέρνηση χρειάζεται μια νέα επιβεβαίωση από το Κοινοβούλιο, και ο Πρόεδρος ζητά την έναρξη της διαδικασίας αυτής. “Μετά τις εκλογές, με μια νέα συνταγματική πλειοψηφία, θα μπορούμε να κάνουμε μαζί περισσότερα.”

Ο Klaus Iohannis δήλωσε επίσης ότι η Ρουμανία χρειάζεται μια πραγματική αλλαγή για να προετοιμαστεί για μια νέα κυβέρνηση και μια μεγάλη φιλοευρωπαϊκή πολιτική πλειοψηφία για την επανεκκίνησή της χώρας. Πρέπει να διασφαλιστεί η χρηστή διακυβέρνηση και να υποστηριχθεί η καταπολέμηση της διαφθοράς. Χρειαζόμαστε την επαναφορά του κράτους στο σύνολό του. Κλείνοντας ο Πρόεδρος Iohannis ανέφερε ότι “γι’ αυτό αγαπητοί Ρουμάνοι βασίζομαι στην ψήφο σας γιατί μόνο μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε μια κανονική Ρουμανία.”

Η Πρωθυπουργός Viorica Dancila άσκησε κριτική στον Πρόεδρο της χώρας, σημειώνοντας ότι «δεν κατανοεί τον συνταγματικό του ρόλο», ενώ περιέγραψε τη στάση σου ως «σαμποτάζ» και τη συμπεριφορά του ως «ανώριμη και εγωιστική» όπως κι εκείνη του κ. Tăriceanu.

Η Viorica Dancila αναφερόμενη στις κατηγορίες του «υποψηφίου» Klaus Iohannis ότι προΐσταται μια κυβέρνησης διεφθαρμένης, ζήτησε να παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Ρουμανίας «επειγόντως αποδεικτικά στοιχεία» για να στηρίξει τη δήλωσή του, καθώς η δήλωση του Προέδρου «πλήττει βαθιά την εικόνα της Ρουμανίας».

Σχετικά με την απόφαση της Πρωθυπουργού να πάει στο Κοινοβούλιο, ο πρώην Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Augustin Zegrean δήλωσε ότι η κίνηση της Viorica Dancila να πάει στο Κοινοβούλιο για να ζητήσει έγκριση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης δεν ενέχει κίνδυνο. Ακόμη κι αν απορριφθεί η πρόταση ανασχηματισμού, η Πρωθυπουργός δεν διακινδυνεύει τη θέση της. Οι προηγούμενοι υπουργοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους και η Viorica Dancila θα πρέπει να βρει άλλες λύσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέτει σε κίνδυνο της θέση της ως Πρωθυπουργός. Ένας πρωθυπουργός μπορεί να χάσει τη θέση του μόνο με πρόταση μομφής. Στην περίπτωση άλλωστε που το Κοινοβούλιο εγκρίνει τις προτάσεις της Viorica Dancila για τους υπουργούς, τότε ο Πρόεδρος θα πρέπει να αποδεχτεί την απόφαση αυτή.

Ο Αρχηγός του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) Ludovic Orban, δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα, θα έχει συνομιλίες με όλα τα πολιτικά κόμματα πλην του PSD, σχετικά με την πρόταση μομφής. «Ο πρώτος στόχος είναι να πέσει η κυβέρνηση. Όποιος δεν συνεργαστεί θα είναι ουσιαστικά συνεργάτης αυτής της κυβέρνησης». Από την άλλη, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων δήλωσε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι προτιμότερο να πραγματοποιηθούν μετά τις προεδρικές εκλογές. Αν η κυβέρνηση αποτύχει θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πρόωρες εκλογές, πρόσθεσε ο Ludovic Orban. Για το σκοπό αυτό είπε ότι είτε θα υπάρξει μια πολιτική συμφωνία είτε θα γίνει χρήση μιας συνταγματικής διαδικασίας, μέσω της οποίας θα είναι δυνατό να γίνουν πρόωρες εκλογές. Ο κ. Orban ισχυρίστηκε επίσης, ότι η δομή του σημερινού Κοινοβουλίου «δεν έχει σχεδόν την ικανότητα να δημιουργήσει μια υπεύθυνη κυβέρνηση» που θα είναι υπέρ ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων. Ο Αρχηγός του PNL δήλωσε επίσης ότι παρόλο που οι πρόωρες εκλογές αποτελούν την καλύτερη λύση για τη Ρουμανία, το PNL είναι έτοιμο να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης. Τέλος, επεσήμανε ότι η πρόταση μομφής θα υποβληθεί όταν θα συγκεντρωθούν 234 υπογραφές υπέρ της.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος του Λαϊκού Κινήματος (PMP) Eugen Tomac, θεωρεί ότι η απόρριψη από τον Πρόεδρο Klaus Iohannis του ανασχηματισμού της κυβέρνησης ήταν «προβλέψιμη και εξίσου απαραίτητη» και το PSD δεν διαθέτει πια νομιμότητα. Ωστόσο, η Viorica Dancila θα αναγκαστεί να μεταβεί στο Κοινοβούλιο για τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης και μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, το PSD πιθανότατα θα είναι στην αντιπολίτευση για πολλά χρόνια. Η κυβέρνηση της Dancila ζει τις τελευταίες της στιγμές” δήλωσε ο Eugen Tomac.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος της Ελευθερίας, Ενότητας και Αλληλεγγύης (PLUS) δήλωσε ότι η συμμαχία του USR-PLUS είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή κυβέρνηση δεν θα πρέπει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις εκλογές του επόμενου έτους. Τόνισε ιδιαίτερα την εμπειρία του ως Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν μπόρεσε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, λόγω έλλειψης υποστήριξης από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θεώρησε ότι η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος Pro Romania, Victor Ponta, έθεσε ως προϋπόθεση για την υποστήριξή του σε μια πρόταση μομφής, μια πολιτική συμφωνία της αντιπολίτευσης για έναν συγκεκριμένο Πρωθυπουργό. «Προέρχομαι από την αριστερά και πάντα ψηφίζω για μια αριστερή κυβέρνηση» δήλωσε ο Victor Ponta. Επίσης, ο Victor Ponta δήλωσε ότι το κόμμα του θα μπορούσε να υποστηρίξει μια αναδιαρθρωμένη κυβέρνηση του PSD, υπό την προϋπόθεση ότι η Viorica Dăncilă θα παραιτηθεί από την υποψηφιότητά της για τις προεδρικές εκλογές.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) επιδιώκει να προσελκύσει νέα μέλη της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE). O Γενικός Γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών έστειλε πρόσκληση για ένταξη στο PSD, σε όλους όσους δεν επιθυμούν να «θυσιαστούν στο όνομα των κρυφών συμφερόντων» του Αρχηγού του ALDE./ibna