Δημοσκόπηση Αυγούστου 2019: «Δυσμενές» το επιχειρηματικό κλίμα στη Βουλγαρία

Δημοσκόπηση Αυγούστου 2019: «Δυσμενές» το επιχειρηματικό κλίμα στη Βουλγαρία

Το επιχειρηματικό κλίμα στη Βουλγαρία τον Αύγουστο του 2019 θεωρείται δυσμενές, σύμφωνα με την τακτική μηνιαία δημοσκόπηση του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (NSI).

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που δημοσιεύθηκαν στις 29 Αυγούστου, έδειξαν ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

Οι δείκτες μειώθηκαν και στους τέσσερις τομείς της οικονομίας της Βουλγαρίας – βιομηχανία, κατασκευές, λιανικό εμπόριο και υπηρεσίες, δήλωσε η NSI.

Ο δείκτης για το επιχειρηματικό κλίμα στη βιομηχανία μειώθηκε κατά 0,8 εκατοστιαίες μονάδες, κυρίως από την αλλαγή της άποψης των διευθυντικών στελεχών για την κατάσταση των επιχειρήσεών τους από “καλή” σε “ικανοποιητική”.

Ωστόσο, οι προβλέψεις τους τόσο για την επιχειρηματική κατάσταση όσο και για την παραγωγική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες ήταν ευνοϊκές, ανέφερε το ινστιτούτο.

Ο δείκτης στον κατασκευαστικό τομέα της Βουλγαρίας μειώθηκε κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες, με τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες των διευθυντών για τις επιχειρήσεις τους να είναι δυσμενείς.

Οι προβλέψεις τους για την κατασκευαστική δραστηριότητα κατά τους επόμενους μήνες ήταν επίσης συγκρατημένες, δήλωσε η NSI.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι στον κλάδο σημειώθηκε αύξηση στον αριθμό των πελατών που είχαν καθυστερήσει την πραγματοποίηση πληρωμών, ενώ το πιο σοβαρό εμπόδιο στη βιομηχανία κατασκευών της Βουλγαρίας ήταν η έλλειψη εργασίας.

Ο δείκτης λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, επηρεασμένος από τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις και προσδοκίες των διευθυντών.

Οι κύριοι παράγοντες που περιορίζουν τη δραστηριότητα στο λιανικό εμπόριο ήταν ο ανταγωνισμός στον τομέα, η ανεπαρκής ζήτηση και το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

Ο δείκτης του τομέα υπηρεσιών μειώθηκε κατά 4,9 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς οι εκτιμήσεις και οι προσδοκίες των διευθυντών άλλαξαν από “καλύτερες” σε “το ίδιες”, ανέφερε η NSI.

Οι προσδοκίες τους για τους επόμενους τρεις μήνες ήταν πιο μετριοπαθείς.

Ο ανταγωνισμός στον τομέα, το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και η έλλειψη εργατικού δυναμικού εξακολουθούν να αποτελούν τα βασικά εμπόδια για την ανάπτυξη στον τομέα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση./ibna