Η Βουλγαρία έκανε το βήμα, ο IGB “παίρνει” μπροστά

Η Βουλγαρία έκανε το βήμα, ο IGB “παίρνει” μπροστά

Στην εκταμίευση της απαραίτητης για την ολοκλήρωση του αγωγού IGB χρηματοδότησης προχωρά η Βουλγαρία, η οποία σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας, κίνησε την διαδικασία για την εξασφάλιση δανειοδότησης ύψους 215 εκατομμυρίων λέβα (ήτοι 122 εκατομμυρίων ευρώ / 110 εκατομμυρίων ευρώ) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο αγωγός Greece-Bulgaria Interconnector – IGB αναμένεται να λειτουργήσει ως η διασυνδετήρια “δύναμη” ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Βουλγαρία για την μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Το δάνειο, όπως επισημαίνεται, θα κληθεί να εξοφλήσει η κρατική Bulgarian Energy Holding EAD (BEH EAD) σε βάθος 25ετίας, μετά την κύρωση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank – EIB).

Η συνολική επένδυση εκτιμάται στα 240 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωση της επεσήμανε ότι η χορήγηση κρατικής εγγύησης για την έκδοση δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank – EIB) δεν αντιτίθεται και δεν παραβιάζει τους κανόνες της Ε.Ε. ως προς τις κρατικές ενισχύσεις.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο αγωγός αναμένεται να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο από την Ελλάδα στην Βουλγαρία, με δυνατότητα αντίστροφης ροής και αύξησης της δυναμικότητας στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο, εφόσον υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από την πλευρά της αγοράς.

Τα σημεία σύνδεσης θα είναι η Κομοτηνή από την ελληνική πλευρά και η Stara Zagora από την πλευρά της Βουλγαρίας, το μήκος του αγωγού θα είναι 182 χλμ., ενώ την κοινοπραξία ICGB, η οποία διαχειρίζεται το έργο, συνθέτουν οι εταιρείες BΕΗ, DEPA και Edison./ibna